Kajsije jačaju zube i kosti, čuvaju kožu, i poboljšavaju funkciju mozga
Ilustracija

Kajsije jačaju zube i kosti, čuvaju kožu, i poboljšavaju funkciju mozga

Kajsije podstiču odbrambenu snagu organizma od infekcije, jačaju zube i kosti. Ako se jede prije obroka, kajsija dobro utiče na varenje, a zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama. Zbog velikih količina vitamina A koje sadrži smatra se i najboljim prirodnim saveznikom u očuvanju vida te čuvaru zdravlje kože.

Osim magnezijuma, ovo koštunjavo voće obiluje i fosforom, što poboljšava funkcije mozga, a kombinacija ovih minerala dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska. Sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere i kalcijum. Istraživanja pokazuju da su dvije kajsije dnevno dovoljne da biste pomogli svom zdravlju.

Prepune vlakana

Bilo da ih jedete suve ili svježe, odličan su izvor vlakana. Retinol iz kajsija je topiv i brzo se razgrađuje u organizmu, a važni nutrijenti se lako apsorbuju. Vlakna razgrađuju masne kiseline i tako brinu o zdravlju sistema za varenje.

Odlične za srce

Kad je voće puno vlakana, pomaže pri snižavanju holesterola, što znači da štiti srce. Kalijum koji sadrži ovo voće održava zdrave nivoe elektrolita i tako pomaže radu srčanih mišića.

Suve kajsije su bogate kalijumkarbonatom potrebnim za ljude koji pate od raznih srčanih problema, posebno aritmije.

Riznica antioksidanasa

Kajsije su savršen izvor antioksidanasa, a ako ih jedete svakodnevno, riješićete se toksina nakupljenih preko dana.

Izvor kalcijuma i gvožđa

Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i maloj djeci. Decilitar i po prirodnog stoodstotnog soka kajsije zadovoljava dnevne potrebe za karotenom.

Čuvaju kožu

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija garantuje savršeno zdravu kožu. A antioksidansi iz ove voćke usporavaju i proces starenja.

Pomaže kod mršavljenja

Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču rad metabolizma. Kajsije su odličan izbor za međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zastite, a nemaju puno kalorija.

Jača kosti

Kalcijum je potreban kako bi se kosti razvile i ostale zdrave, a kajsija ga sadrži u velikim količinama. Bez dovoljno kalijuma kalcijum se ne može pravilno apsorbovati u organizmu, a kajsije i njega sadrže u velikoj količini.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.