Vlada usvojila Strategiju razvoja sporta, uz punu podršku politikama Ministarstva
Ilustracija

Vlada usvojila Strategiju razvoja sporta, uz punu podršku politikama Ministarstva

Vlada Crne Gore, verifikovala je Strategiju razvoja sporta za period 2018. – 2021. sa planom realizacije Strategije razvoja sporta za 2018. i 2019. dajući, kako je ocijenjeno, punu podršku politikama Ministarstva sporta.

Strategija definiše politiku razvoja crnogorskog sporta u narednom četvorogodišnjem periodu, na osnovu prethodno sprovedene analize stanja sportske oblasti koja je dominantno i zastupljena u navedenom dokumentu. 

Strategija obuhvata sljedeće ciljeve, na čijoj će realizaciji, zajedno sa partnerima, Ministarstvo sporta kako je saopšteno posvećeno raditi.

"Promocija Crne Gore putem sporta - Jačaćemo osjećaj pripadnosti nacionalnim sportskim selekcijama, prvenstveno u vidu obilježavanja 10. marta - Dana reprezentacije, kao nove zakonske obaveze i podržati učešće crnogorskih sportista na prestižnim međunarodnim takmičenjima, ali i organizaciju međunarodnih takmičenja u Crnoj Gori;

Podsticanje i promocija vrhunskog sporta i sportista sa vrhunskim reprezentativnim rezultatima - Redovnom finansijskom podrškom Vlade i lokalnih samouprava, podsticaće se realizacija sportskih programa COK-a, POK-a, nacionalnih sportskih saveza, klubova kao i dodjeljivanje premija za ostvarene značajne sportske rezultate;

Promocija i podsticanje građana da se bave sportom - Razvoj rekreativnog sporta realizovaće se kroz podršku programima nacionalnog sportskog saveza za rekreaciju i sportsko-rekreativnih društava, uz edukaciju građana o značaju bavljenja sportskim aktivnostima", navodi se u saopštenju Ministarstva sporta.

Osim toga na Strategija definiše i unaprijeđivanje i promociju razvoja sporta osoba sa invaliditetom.

"Biće unaprijeđena sistemska podrška Vlade Paraolimpijskom komitetu u promociji i realizaciji sportskih aktivnosti osoba sa invaliditetom, nagrađivanju značajnih sportskih rezultata osoba sa invaliditetom, uz podršku lokalnih samouprava sportskim klubovima osoba sa invaliditetom", saopšteno je.

Dodaje se da će i biti obuhvaćeno kontinuirano unaprijeđivanje sportske infrastrukture u Crnoj Gori.

"Nastavkom realizacije projekata u oblasti sportske infrastrukture i jačanjem dinamike rada na istoj, u narednom četvorogodišnjem periodu u planu je realizacija velikog broja projekata iz ove oblasti koja predstavlja nužan preduslov za bavljenje sportom", kazali su iz Ministarstva.

Pojašnjavju da će sistemsko unaprijeđivanje sporta djece, učenika i studenata i podsticanje njihovog bavljenja sportskim aktivnostima podrazumijevati realizaciju programa dječijeg sporta, kao novine ne samo kod nas već i u regionu.

"Cilj je uključiti što veći broj neaktivne djece u sportske aktivnosti, uz podršku Vlade u sufinansiranju članarina za bavljenje djece sportom i na taj način roditeljima znatno olakšati pristup njihove djece sportskim aktivnostima. Takođe, nastaviće se sistemska podrška rada Školskog sportskog i Studentskog sportskog saveza, ali i sprovoditi radionice za edukaciju djece, učenika i studenata o važnosti sporta za njihovo zdravlje;

Unaprijeđivanje sistema utvrđivanja zdravstvene sposobnosti sportista- Osnivanjem zavoda za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sportista, utvrđivanjem specifičnih vrsta pregleda u zavisnosti od vrste sporta, redovnim praćenjem zdravstvenog stanja sportista, formiranjem jedinstvene baze o zdravstvenom stanju sportista, kao i istraživanja i naučno-istraživačke studije, značajno ćemo unaprijediti zdravstvenu zaštitu sportista;

Sprječavanje negativnih pojava u sportu – Obaveza je Crnogorskog olimpijskog komiteta da formira Komisiju za antidoping koja će posvećeno raditi na praćenju i primjeni pravila Svjetske antidoping agencije, sprovođenju antidoping kontrola i prevođenju i objavljivanju spiska nedozvoljenih sredstava;

Podsticanje istraživačko-razvojnog, vaspitno-obrazovnog i stručnog rada u sportu, kao i stručno osposobljavanje u sportu- Obaveza je nacionalnih sportskih saveza da obezbjeđjuju stručno usavršavanje lica koja obavljaju stručne poslove u sportu u skladu sa međunarodnim standardima, a države da organizuje polaganje stručnog ispita za rad u oblasti sporta", navodi se u saopštenju Ministarstva sporta.

Na osnovu prethodno navedenih ciljeva utvrđen je Plan realizacije Strategije razvoja sporta za 2018. i 2019. koji sadrži precizne aktivnosti, mjere, rokove indikatore kao i nadležne organe i organizacije za njihovu realizaciju.

Ministarstvo sporta, je uvjereno da će primjena Strategije razvoja sporta, značajno unaprijediti stanje u sportskoj oblasti i zajedno sa novim normativnim okvirom, stvoriti ambijent za pravilan rad i funkcionisanje sportskih subjekata, a u konačnom i visoko pozicioniranje sporta kao jedne od najvažnijih oblasti od javnog interesa.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.