Program pozitivnog roditeljstva može smanjiti nasilje u porodici
Predstavljanje rezultata pilot programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu“

Program pozitivnog roditeljstva može smanjiti nasilje u porodici

Projekat „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu“ može pomoći u konstruktivnom riješavanju konflikata u porodici, bez fizičkog kažnjavanja, a njegovom realizacijom podstiče se dugoročno zdravlje, razvoj i dobrobit djeteta.

To je poručeno na predstavljanju rezultata pilot programa „Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu“, koji je organizovala Kancelarija UNICEF-a u Crnoj Gori, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, Miro Knežević, saopštio je da je prevencija nasilja nad djecom u skladu sa master planom razvoja zdravstva Crne Gore, za period 2015.-2020. i da je, kako je istakao, strateški prioritetet Crne Gore.

 „Jedan od prioriteta master plana je Konvencija nasilja i povreda kroz multisektorski pristup, diskurs saradnje različitih segmenata društva, da bi se stvorilo bezbjedno fizičko i društveno okruženje i da bi se poboljšala opšta bezbijednost“, kazao je Knežević.

roditeljstvo23

Miro Knežević, generalni direktor Direktorata za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, foto: Pr Centar

On je podsjetio da je Ministarstvo zdravlja učestvovalo u izradi prve Nacionalne strategije za prevenciju i zaštitu djece od nasilja za period od 2017. do 2021. godine.

„Ovakvi programi imaju za cilj da osnaže emotivne veze između roditelja i djece, ohrabrujući roditelje da koriste alternativne metode vaspitavanja djece i da razviju samokontrolu pred izazovima na koje nailaze. Realizacija programa uključuje savjetovališta i službe koje se bave reproduktivnim zdravljem, zdravljem trudnica, savjetovanjem porodica, patronažne službe“, pojasnio je Knežević.

Načelnica Direkcije za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Tamara Milić, istakla je da program koristi resurse sistema i da se, kako je ocijenila, njegovom realizacijom podstiče dugoročno zdravlje, razvoj i dobrobit djeteta, smanjenje nasilja nad djecom i rizika od problematičnog ponašanja.

„Roditelji su prvi učitelji svog djeteta, jer utiču na njegovu svijest o samome sebi, na usvajanje i formiranje stavova, pogleda i shvatanje svijeta, ali i onoga što se u njemu dešava. Oni treba da budu aktivni učesnici u predškolskoj zajednici, koja je druga prirodna zajednica u kojoj se dijete razvija“, kazala je Milić.

Ona je ocijenila da predškolske ustanove preuzimaju dio odgovornosti za razvoj djeteta i da je značajan odnos roditelja i vrtića.

„Odnos između vrtića i roditelja i sprovođenje programa treba da bude nadopunjujući. Programi pozitivnog roditeljstva osposobljavaju da u svojim domovima roditelji primjenjuju kreativne, ciljane i strukturisane aktivnosti“, rekla je Milić.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Romain Boitard, poručio je bi vlade trebalo da preuzmu proaktivni pristup promovisanju svijesti o roditeljskim problemima i jačanju participacije u roditeljskim programima.

„Prioritet bi trebalo da budu mjere koje će eliminisati fizičko i psihičko nasilje nad djecom. Program pozitivnog roditeljstva može pomoći da se konstruktivno riješe konflikti u kući, bez fizičkog kažnjavanja“, saopštio je Boitard.

On je kazao da države članice EU sve više prepoznaju značaj pozitivnog roditeljstva.

„Međunardni razvoj podrške roditeljima su dovele do konkretnih inicijativa u mnogim državama koje su članice EU. Savjet Evrope i Komitet ministara su predložili politike koje su dovele do novih zakona, a sadržale su predloge da se poboljša pozitivno roditeljstvo“, rekao je Boitard.

Kako je pojasnio da je uloga oca u odrastanju djeteta od izuzetnog značaja i da je neophodno posvetiti veći značaj njegovoj u procesu odrastanja.

Šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Osama Kogali, podsjetio je istraživanje, sprovodeno 2016. godine pokazalo da 77 odsto crnogorskih građana smatra da bi država trebalo da obezbijedi edukaciju roditelja.

„U cilju jačanja vještina roditelja i staratelja za nenasilno podizanje djece, UNICEF je prošle godine podržao nacionalne i lokalne partnere u Crnoj Gori da uvedu program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje za malu djecu, za roditelje djece od dvije do devet godina starosti“, podsjetio je Kogali.

osamakogali

Osama Kogali, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru,foto:PR Centar

On je istakao da takve metode roditeljstva pomažu majkama, očevima i starateljima da upravljaju ponašanjem djeteta i da nude alternative fizičkom kažnjavanju.

„Implementacijom ovog programa promovišemo pozitivne, nenasilne i participativne načine podizanja djece, kao i promjenu u načinu razmišljanja kada je u pitanju fizičko kažnjavanje djece. Pozitivna roditeljska i porodična njega mogu pružitu najznačajniji zaštitni okvir za djecu u kući i izvan nje, kao i podršku u slučaju da dođe do nasilja“, kazao je Kogali.

On je kazao da se program implementira uz podršku Domova zdravlja u Podgorici, Bijelom Polju, Beranama i Nikšiću, vrtića "Đina Vrbica" i nevladinim organizacijama "Pedagoški centar Crne Gore", "Centar za prava djeteta" i "Roditelji".

Prvi ciklus „Programa roditeljstva za sprečavanje nasilja nad djecom“ realizovan je od januara do maja u okviru kampanje Zaustavimo nasilje, koju sprovodi Vlada u partnerstvu sa predstavništvom UNICEF u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Evropske unije (EU), saopšteno je na predstavljanju projekta.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.