U Crnoj Gori nema oboljelih od groznice Zapadnog Nila
ilustracija

Pooštren nadzor

U Crnoj Gori nema oboljelih od groznice Zapadnog Nila

Nadzor nad svim slučajevima groznica nepoznatog porijekla i produženog trajanja pooštren je tokom sezone, kako bi se na vrijeme identifikovalo eventualno obolijevanje od groznice Zapadnog Nila, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Na teritoriji Crne Gore, zaključno s četvrtkom, nije bilo prijavljenih slučajeva obolijevanja od te groznice. 

Kako su saopštili, intenzivni nadzor sprovodi se s ciljem ranog otkrivanja slučajeva, njihove adekvatne obrade, pravovremenog planiranja i sprovođenja dodatnih protivepidemijskih mjera i obavještavanja javnosti i institucija koji se bave transfuzijom krvi o potencijalnim područjima u kojima cirkuliše virus. 

"Tokom prošle godine prijavljeno je 288 slučajeva obolijevanja od groznice Zapadnog Nila u Evropskoj uniji (EU) i susjednim državama pri čemu u Crnoj Gori nije bilo registrovanih slučajeva", navodi se u saopštenju. 

Iz IJZ su rekli da su tekuće sezone na području EU prijavljeni prvi slučajevi obolijevanja od groznice Zapadnog Nila, u Grčkoj i Italiji, dok su u Srbiji registrovana dva slučaja obolijevanja.

Groznica zapadnog Nila je potencijalno ozbiljno virusno oboljenje koje se u ogromnoj većini slučajeva prenosi ubodom zaraženih komarca iz roda Culex (obični komarac – culex pipiens) a rijetko i Aedes (azijski tigrasti komarac).

Komarac postaje zarazan prilikom uboda ptica, uglavnom divljih ptica selica, koje su glavni prirodni rezervoar virusa.

"Bolest kod oko 80% inficiranih prolazi bez simptoma, kod manje od 20% ima blagu kliničku sliku koju karakteriše povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili ospa po trupu. Samo kod <1% zaraženih dolazi do razvoja teške kliničke slike tzv. neuroinvazivnog oblika bolesti – koji se manifestuje upalom mozga i/ili moždanih ovojnica i koji se može završiti i smrtnim ishodom posebno osoba koje imaju oslabljen imunološki sistem. Najveći rizik od nastanka težeg oblika bolesti imaju osobe starije od 50 godina", objašnjavaju iz Instituta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.