Vašington povećao takse na uvoz kineske robe, Kina uvodi kontramjere
Foto: Ilustracija

Dvije najveće svjetske ekonomije

Vašington povećao takse na uvoz kineske robe, Kina uvodi kontramjere

SAD su danas uvele nove takse na uvoz robe iz Kine, a Peking je odgovorio da će biti primoran na kontramjere u sporu dvije najveće svjetske ekonomije za koji američki predsjednik Donald Tramp kaže da je spreman da eskalira.

Vašington je povećao takse na uvoz kineske robe vrijedne 34 milijarde dolara, što bi mogao da bude prvi korak u uvođenju niza taksi.

Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je da će biti "primorano da krene u neophodan kontranapad", ali nije navelo detalje. Peking je ranije objavio listu američkih proizvoda na koje će biti primijenjene kontramjere, a među kojima su soja, električni automobili i viski, prenosi Beta.

Indeksi na azijskim berzama danas bilježe solidne dobitke. Pred kraj trgovanja, japanski Nikei 225 u plusu je 1,3 odsto, Šangajski kompozitni indeks porastao je 1,2 odsto, kao i hongkonški Hang Seng, dok je južnokorejski Kospi u plusu 0,8 odsto.

Tramp je juče rekao da će dodatne američke takse na kinesku robu vrijednu 16 milijardi dolara stupiti na snagu za dvije nedjelje.

Poslije toga, neprijateljski potezi mogli bi da postanu intenzivniji. Tramp je najavio da su SAD spremne da uvedu takse i na uvoz kineske robe vrijedne 200 milijardi dolara, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahtjeve i nastavi s kontrapotezima.

Time bi mogla da bude pogođena kineska roba u ukupnoj vrijednosti od 550 milijardi dolara, a Kina je prošle godine izvezla u SAD robu vrijednu 506 milijardi dolara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.