Jedan spasilac se udavio, umjesto da ispumpaju, upumpali vodu u pećinu
Foto:Tanjug/AP

Nastavlja se drama oko spasavanja 12 tajlandskih dječaka i trenera

Jedan spasilac se udavio, umjesto da ispumpaju, upumpali vodu u pećinu

I dalje traje drama oko spasavanja 12 tajlandskih dječaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine. Jedan spasilac preminuo je tokom akcije.

Stradao je bivši tajlandski mornarički roniocu Saman Gunanu koji je izgubio svijest dok je izlazio iz pećinskog kompleksa, u koji je dostavljao boce sa vazduhom, prenosi BBC.

"Njegov zadatak je bio da isporuči boce sa kiseonikom. On nije imao dovoljno kiseonika za sebe dok se vraćao", rekao je jedan tajladski zvaničnik i dodao da se radi o čovjeku koji je nekada radio u mornarici a sada se priključio akciji spašavanja.

"U pećini je teško. Na putu iz pećine on se udavio. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć ali nije uspio. Kada smo ga izvukli opet smo pokušali da mu pružimo prvu pomoć, ali nije reagovao, a onda smo ga prebacili u bolnicu", izjavio je komandir tajlandskih mornaričkih foka Arpakorn Jukongku.

To je dodatno pojačalo strahove i oslabilo nade da bi zarobljeni dječaci i njihov trener mogli da budu izvučeni ronjenjem. Ljekari su ranije procijenili da su oni previše slabi da bi izdržali dugačko ronjenje kroz lavirinte pećine, koje je inače teško i za profesionalne ronioce.

Da stvar bude još gora, volonteri spasioci su, umjesto da ispumpaju vodu iz pećine u nju upumpali dodatnu količinu vode, a meteorolozi najavljuju novi talas monsunskih kiša. Zbog svih okolnosti neki stručnjaci su procijenili da bi djeca i trener mogli da ostanu zarobljeni u naredna četiri mjeseca. 

Takođe, zabrinjava i činjenica što se nivo kiseonika u komori pećine, u kojoj se dječaci nalaze, smanjuje. Za sada dječaci su u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se dostavljaju hrana i ljekovi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.