Producenti i reditelji iznenađeni što Ljumović nije izabran za profesora

Producenti i reditelji iznenađeni što Ljumović nije izabran za profesora

Udruženje filmskih producenata i reditelja Crne Gore iznenađeno je nedovoljnom informisanošću određenih članova Senata UCG koji su produkciju stavili van umjetničkog okvira i naveli ove razloge kao dovoljne da se producent prof. Janko Ljumović ne izabere u zvanje redovnog profesora Univerziteta Crne Gore.

"Potrudićemo se da mišljenjem struke dodatno informišemo članove Senata, ali i širu javnost o tome šta je produkcija i koliko je važna u ukupnom umjetničkom procesu, bilo filmskom, pozorišnom ili nekom drugom. Produkcija je neodvojiv segment kreativne, finansijske i organizacione realizacije jednog umjetničkog projekta i svi relevantni dokumenti na domaćem i evropskom nivou prepoznaju producenta kao dio autorskog tima", stoji u saopštenju.

Kako ističu, producenti rade na umjetničkom proizvodu i samim time produkcija mora biti dio umjetničke oblasti. Po akreditaciji Univerziteta Crne Gore, produkcija je dodaju, stručno-umjetnička oblast te u tom kontekstu problematizovanje oblasti krši akreditaciju, koja je,kako navode, konačno, i zakonom usvojena.

Ističu da se i u regionu, konkretno u Sarajevu i Zagrebu, produkcija takođe tretira kao stručno-umjetnička oblast, a u mnogim zemljama svijeta danas postoje i odvojeni programi za kreativnu produkciju.

"Napomenućemo dodatno da šira javnost itekako prepoznaje značaj producenta jer se na svakoj najavnoj i odjavnoj špici filma prvi kredit dodjeljuje upravo producentu. Ne tako rijetko, producent je istovremeno i reditelj mnogih filmskih i pozorišnih projekata. Pitanje senatora da li je produkcija umjetnost je podjednako bitna kao pitanje da li je umjetnost moguća bez produkcije? Teško da bi se danas mogao osporiti značaj uloge producenta u kreiranju umjetničkog djela, kako u kreativnom tako i u ekonomsko-administrativnom dijelu. Jednu ovakvu funkciju prepoznao je čitav svijet, pa su i velike svjetske nagrade poput Oskara, Zlatnog globusa i mnogih drugih dobijali producenti kao pokretači i vlasnici prava ovih umjetničkih djela", navode u saopštenju,

Udruženje se ograđuje od bilo kakvih političkih i drugih insinuacija jer je, kako navode, njihova uloga da štiti isključivo značaj struke koju predstavljaju.

"Ovim putem molimo senatore i sve zainteresovane da nam se obrate ukoliko imaju potrebu za dodatnim razjašnjenjima vezanim za profesiju producenta, navodi se u saopštenju Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.