Parlament izglasao odluku o upućivanju vojnika u međunarodnu misiju KFOR na Kosovo

Za glasalo 45 poslanika

Parlament izglasao odluku o upućivanju vojnika u međunarodnu misiju KFOR na Kosovo

Poslanici crnogorskog Parlamenta usvojili su danas odluku o upućivanju do 40 pripadnika Vojske Crne Gore (VCG) u međunarodnu misiju "Odlučna podrška" u Avganistanu, i dva štabna oficira u KFOR na Kosovu.

Za ovu odluku je glasalo 45 poslanika, dok je jedan bio protiv, prenosi Anadolija.

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je ranije, tokom rasprave u Parlamentu, da su se članstvom u NATO stekli uslovi za pojačano prisustvo Crne Gore u međunarodnim misijama, koje za državu, kako je naveo, znači kredibilitet u međunarodnoj zajednici. 

"Aktivnim učešćem i doprinosom, država pokazuje odgovornost i svijest za potrebom očuvanja bezbijednosti u svijetu", rekao je Bošković, navodeći da je 24 odsto pripadnika VCG već bilo angažovano u nekim misijama. 

Bošković je kazao da učešće u misijama za vojnike predstavlja profesionalni izazov, priliku da se pripreme za rad u multinacionalnom okruženju i relanim uslovima, kao i da razmjenjuju iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih država. 

Poslanik DPS-a i predsjednik Odbora za bezbjednost, Obrad Stanišić, podsjetio je da je misija KFOR formirana poslije dešavanje 1999. godine, i kazao da bi slanje oficira na Kosovo doprinijelo miru i stabilnosti, ne samo u toj državi, nego i regionu i šire.

On je dodao i da je cilj misija osposobljavanje vojnika, prilagođavanje na međunarodnu saradnju i sticanje iskustava koji će po povratku prenositi Vojsci Crne Gore. 

Stanišić je ukazao da u 17 misija, koliko ih je bilo u Avganistanu, nije bilo nikakvih nezgodnih situacija, niti posljedica po pripadnike VCG. 

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić, rekao je da odluka o upućivanju vojnika na Kosovo nije dobra odluka.

"Ovo je istrajavanje na politici koja nas je duboko podijelila u Crnoj Gori, a kulminacija je bila 2008. godine kada je Crna Gora priznala samoproglašenu južnu srpsku republiku Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu", rekao je Mandić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.