Papa Franjo izabrao novinara za portparola Vatikana
Vatikan

Prvi put

Papa Franjo izabrao novinara za portparola Vatikana

Papa Franjo imenovao je italijanskog novinara Paola Rufinija za šefa vatikanske službe za komunikacije.

To je prvi put da se na čelo neke službe Svete stolice nađe pripadnik svetovne zajednice.

Rufini dolazi na mjesto upražnjeno od marta mjeseca, a na kojem se do tada nalazio monsinjor Dario Vigano, koji je bio primoran da podnese ostavku nakon što je pogrešno predstavio pismo bivšeg pape Benedikta Šesnaestog, prenosi danas AP.

Rufiji je trenutno direktor TV2000, televizije koja prenosi konferencije italijanskih biskupa, a prethodno je radio za državnu televiziju RAI i italijanske listove "Matino" i "Mesađero".

Vigano, inače filmski stručnjak, primoran je na ostavku nakon što je selektivno citirao pismo bivšeg pape Benedikta o papi Franji i digitalno manipulisao fotografijom tog pisma.

Papa Franjo je Vigana, međutim, zadržao u vatikanskoj službi, ali mu je snizio rang, napominje američka agencija.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.