Žele li Evropljani da zadrže ljetnje računanje vremena ili ne?
Ilustracija

Evropska komisija pokrenula konsultacije

Žele li Evropljani da zadrže ljetnje računanje vremena ili ne?

Evropljani će biti upitani da li žele da se zadrži ljetnje računanje vremena ili da se ukine ta praksa, po kojoj se na šest mjeseci pomjeraju kazaljke na satovima.

Evropska komisija pokrenula je konsultacije koje će trajati do 16. avgusta. EK zanima žele li Evropljani da zadrže ljetnje računanje vremena ili ne i vole li više ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Konsultacije su pokrenute na zahtjev Evropskog parlamenta u februaru, ali i građana i nekih država članica, javlja Hina, prenosi Jutarnji.hr. 

U martu je 73 odsto ispitanih Njemaca reklo kako bi radije da se ljetnje računanje vremena ukine, po anketi njemačkog osiguravajućeg društva DAK. 

Međutim, malo njih to očekuje u idućih pet godina. 

Ljetnje računanje vremena uvedeno je u nekoliko evropskih zemalja radi čuvanja energije tokom Prvog svjetskog rata. 

Evropski propisi nalažu da se satovi u EU pomaknu napred za sat vremena posljednje nedjelje u martu i vrate sat vremena unazad posljednje nedjelje u oktobru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.