Skupština razriješila Radović i Ćalović Marković
Skupština Crne Gore

Skupština razriješila Radović i Ćalović Marković

Skupština je danas razriješila Vanju Ćalović Marković sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) na njeno mjesto izabran je Gavrilo Čabarkapa. Sa mjesta viceguvernerke Centralne banke Crne Gore (CBCG) Skupština je razriješila Irenu Radović.

Za razrješenje Ćalović glasalo je 39 poslanika, protiv je bilo četiri, a tri su bila uzdržana.

Poslanici su, sa 40 glasova za i dva uzdržana, za člana Savjeta izabrali Gavrila Čabarkapu.

Predlog za razrješenje Ćalović prethodno je parlamentu dostavio Odbor za antikorupciju.

ASK je 29. maja donio odluku kojom je utvrđeno da je Ćalović Marković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije, o čemu je obaviješten Odbor za antikorupciju koji je nadležan za izbor i imenovanje članova Savjeta ASK-a.

Iz ASK-a su naveli da je Ćalović Marković, za vrijeme obavljanja funkcije članice Savjeta Agencije, kao izvršna direktorica MANS-a, 4. decembra 2015. godine zaključila ugovor, po osnovu kog je ta nevladina organizacija prihodovala 149 hiljada EUR, a kojim je bila predviđena obaveza podnošenja prijava ASK-u u vezi sa parlamentarnim izborima 2016. godine.

Za Predlog o razrješenje Irene Radović glasalo je 42 poslanika, dok je jedan bio protiv.

Guverner CBCG, Radoje Žugić kazao je da je Predlog o razrješenju Radović Savjet CBCG jednoglasno usvojio, pri čemu su ga inicirala dva člana Savjeta, a kasnije su se priključili i ostali članovi.

"Nema dileme da je to urađeno na način i u procesu maksimalno profesionalnog odnosa u pokušaju da se sačuva reputabilnost banke u mjeri mogućeg", rekao je Žugić u Skupštini.

Predlog, kako je kazao, prati i zapisnik sa sjednice Savjeta gdje ima više detalja zašto je Savjet to tako predložio.

"Riječ je o sedam uglednih građana koji su potpisali ovaj Predlog", dodao je Žugić.

Mina/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.