URA: Sudski savjet konstituisan protivno ionako neustavnom zakonu

URA: Sudski savjet konstituisan protivno ionako neustavnom zakonu

Nakon što je ministar Pažin otvoreno slagao građane, lažno interpretirajući mišljenje Venecijanske komisije, a Skupština Crne Gore usvojila neustavni Zakon o dopunama zakona o sudskom savjetu i sudijama, juče je napravljena još jedna pravna smijurija, kada je novim kršenjem tek usvojenog ingenioznog zakona konstituisan novi-stari sastav Sudskog savjeta i izabran predsjednik, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Sudski savjet broji devet članova, od kojih se po četiri biraju iz reda sudija i iz reda uglednih pravnika, dok devetog člana Savjeta čini aktuelni ministar pravde.

Članovima Sudskog savjeta biranim iz reda uglednih pravnika je ranije istekao mandat, zbog čega je Skupština Crne Gore usvojila izmjene i dopune starog zakona, kojim je navedenim članovima produžen mandat do izbora novih, dok je za izbor novih članova potrebna je 2/3 većina poslanika u Skupštini.

„Članom 139c tek usvojenog zakona, predviđeno je da u ovakvom slučaju, čitav sastav Sudskog savjeta (četiri izabrana člana iz reda sudija i četiri VD člana iz reda uglednih pravnika) mora proglasiti predsjednik države, kako bi se stvorile pravne pretpostavke za konstituisanje samog Savjeta. Međutim, uprkos tome, izrazito ugledni pravnici su na jučerašnjoj sjednici bili toliko ugledni, da nisu shvatili da je predsjednik proglasio samo četiri člana iz reda sudija, a ne i njih (kojima je produžen mandat), zbog čega je i sama konstitutivna sjednica Savjeta protivna ionako nakaradnom zakonu“, ukazali su u pokretu URA.

URA podsjeća da je način na koji se biraju članovi Sudskog savjeta, kao jednog od najznačajnijih organa države koji direktno bira sudije i definiše jednu od tri grane vlasti, najbolji pokazatelj „na šta su spale crnogorske institucije i koliko su pravne norme, za predstavnike DPS-a i SD-a, isključivo mrtvo slovo na papiru“.

„Ukoliko je Sudski savjet, koji treba da ocjenjuje rad sudija i bira nove sudije, nesposoban da ispoštuje (ionako neustavan) zakon po kome se formira, možemo samo zamisliti koliko će kompetentno i ispravno raditi ono šta im jeste u opisu posla“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je prilikom usvajanja samog zakona upozoravala javnost da je ministar pravde Zoran Pažin „otvoreno lagao u Skupštini, kada je rekao da pribavljeno mišljenje Venecijanske komisije potvrđuje tezu Vlade da je navedeni zakon u sladu sa Ustavom“, kada su javnosti predstavili originalno mišljenje Komisije u „kome se jasno navodi da su odredbe predloženog Zakona u direktnoj koliziji sa normama Ustava Crne Gore“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.