OVE namirnice umjesto da ublaže glad, rade upravo suprotno!
Foto: Ilustracija

Izbjegavajte ih

OVE namirnice umjesto da ublaže glad, rade upravo suprotno!

Hrana treba da ublaži glad, ali neke namirnice djeluju upravo suprotno: čine nas još gladnijim.

Ako se spremate za dijetu ili jednostavno ne želite da se prejedate i nakon obilnog ručka žudite još za kolačem ili sladoledom, saznajte koju hranu treba da izbjegavate.

Pomfrit
Slasnim prženim krompirićima koji imaju gotovo kultni status među hranom, malo ko može da odoli. Ukusan su prilog mnogim jelima, a neki ih prije svega grickaju same, najčešće uz dodatak kečapa. Ali, ovi ugljenihidrati puni skroba su namirnica koja će vas teško zasititi.

Bijela tjestenina
Zbog obrade u kojoj je lišena vlakana i nekih hranjivih sastojaka, bijela tjestenina je više slatka, ali i manje zdrava hrana. Ona spada u jednostavne ugljenehidrate koji uzrokuju povećanje nivoa glukoze u krvi zbog čega ćete osjećati još veću glad.

Voćni jogurt
Jogurt je odličan izvor kalcijuma koji održava čvrstoću kostiju, ali ako pojedete onaj s ukusom jagode, breskve ili nekog drugog voća, u organizam ćete unijeti mnogo više šećera nego ovog vrijednog minerala. Zato prije kupite običan jogurt i sami dodajte voće ili orahe i dobićete obrok bogat vlaknima i zdravim masnoćama, prenosi "Wall".

Hot dog
Viršle u tijestu je mnogima omiljeni brzi obrok, ali koliko god ugodan bio za nepce, toliko je neugodan za probavu. Hot dog je krcat nitratima, konzervansima i natrijumom, a kada organizam napunite neprirodnim sastojcima neće dugo biti zadovoljan i vrlo brzo će tražiti još.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.