Bečić i Nagi

Sastanak Bečića i Nagija

"Koalicija „Za 21. vijek“ kao nijedna, zavrijedila uvažavanje i poštovanje međunarodne zajednice"

Predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se sa ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori, Ferdinandom Nagijem. Dvojica sagovornika razmijenila su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori.

Predsjednik Demokrata je  gosta upoznao sa Planom izbornih i drugih reformi, kao i sa podrškom koju je ovaj Plan dobio od strane evropskih zvaničnika, komesara za proširenje EU, Johanesa Hana i visoke predstavnice EU za odbrambenu i spoljnu politiku, Federike Mogerini.

"Da je Evropska unija odlučna u namjeri da pomogne u stvaranju uslova za slobodne i fer izbore, u ime Evropske unije, potvrdila je Maja Kocijančić, portparolka Evropske komisije, koja je još jednom istakla podršku institucija EU Planu Demokrata i GP URA. Za razliku od euroskeptičnosti koju u posljednje vrijeme pokazuje Đukanović, predsjednik Demokrata ponovio je da evropski put za Crnu Goru nema alternativu", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore nakon stastanka.

Bečić je na sastanku istakao da DPS i Đukanović nikada ne mogu zatvoriti poglavlja 23, 24 i 27 koja se tiču temeljnih prava i sloboda, vladavine prava i zaštite životne sredine jer, kako je istakao predsjednik Demokrata, Đukanović da bi krenuo u proces punog poštovanja principa vladavine prava i zatvaranja navedenih poglavlja, "on mora da krene u obračun sa samim sobom, svojim prijateljima, kumovima i rodbinom koja se nalazi sa druge strane zakona".

Iz tog razloga je Bečić, u razgovoru sa Nagijem, "svako eventualno započinjanje procesa zatvaranja poglavlja 23, 24 i 27 u režiji DPS-a metaforički označio kao vezivanje političke omče o vratu Đukanovića".

Bečić je istakao da očekuje formiranje Ad hoc odbora, saglasno predlozima Demokrata i GP URA, u što hitnijem roku,  kako bi se krenulo sa iznalaženjem najboljih mogućih rješenja za implementaciju Plana sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi i dodao da je stvaranje uslova za prve fer, slobodne i poštene izbore uz potvrdu datuma parlamentarnih izbora i datuma opštih lokalnih izbora nasušna potreba Crne Gore i svih njenih građana.

Bečić je Nagiju predočio i pojavu koalicije Demokratske Crne Gore i GP URA, za koju je istakao da je, zavrijedivši značajnu podršku građana na izborima, u potpunosti opravdala očekivanja cijele javnosti. Dodao je da je Crna Gora u liku Demokrata i URA-e dobila proevropsku, građansku i modernu snagu sa dominantnom pozicijom na opozicionom polu crnogorske političke scene, saopšteno je.

Predsjednik Demokrata je saopštio da je koalicija „Za 21. vijek“ kao nijedna prije nje, zavrijedila uvažavanje i poštovanje međunarodne zajednice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.