Uniforme za vojsku Crne Gore će se šiti i dopremati iz Turske
Canikli i Bošković, foto: AA

Razgovori o saradnji u odbrambenoj industriji

Uniforme za vojsku Crne Gore će se šiti i dopremati iz Turske

Republika Turska podržava članstvo Crne Gore u NATO i EU i zalaže se za stabilnost ovog regiona, poručio je danas u Podgorici ministar odbrane Turske Nuretin Canikli.

Canikli, koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane Turske, boravi danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, gdje se sastao sa cnogorskim ministrom odbrane Predragom Boškovićem.

2018070523129571935343550Web

Doček za turskog ministra odbrane u Podgorici, foto:AA 

Turski ministar je istakao važnost mira na Balkanu, ali i iskazao zainteresovanost saradnje Turske i Crne Gore na polju industrije odbrane. Konkretno, Turska je zainteresovana za izgradnju fabrike u Crnoj Gori, gdje bi se proizvodile vojne uniforme za potrebe vojske Crne Gore, ali i za vojske regiona. 

„Čuvati stabilnost na Balkanu je jako bitno, jer ukoliko nema stabilnosti na Balkanu, nema je ni u Evropi, ali ni u čitavom svijetu. Mi smo nažalost već nekoliko puta osjetili šta znači nestabilnost, platili smo za to veliku cijenu, zato mogu da ponovim da je stabilnost Balkana veoma bitna. Članstvo Crne Gore u NATO će doprinijeti stabilnosti ovog regiona. Naravno, bitno je i članstvo drugih zemalja regiona u NATO savezu i nadam se da će se to uskoro i realizovati. Svim srcem podržavam članstvo Crne Gore u EU, nadam se da će se to uskoro i desiti. Članstvom Crne Gore u EU, region će dobiti još više na stabilnosti“, kazao je u obraćanju medijima nakon sastanka turski ministar Canikli. 

2018070523129579135343707Web

Nuretin Canikli, foto:AA

On je kazao da je sa Boškovićem dogovorio da zajedno dijele iskustva iz sektora odbrane. 

„Jako je bitna investicija u polju tekstila u industriji odbrane, ta investicija ne bi zadovoljavala samo potrebe Crne Gore, već regiona i Evrope. Ne bi to bila samo uniforma za vojnike, već i sva ostala uniforma za industriju odbrane. To je bitna investicija kako za Crnu Goru, tako i za region“, kazao je Canikli. 

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je da je sastanak bio prilika prilika da se razgovara o nekoliko stvari koje su od zajedničkog interesa, ali i od interesa čitavog Zapadnog Balkana. 

„Ono što je najbitnije i što smo se saglasili jeste da je crnogorsko članstvo u NATO doprinijelo da ovaj region postane stabilniji i bezbjedniji i da se nadamo da će buduće članstvo Makedonije doprinijeti stabilnosti našeg zajedničkog regiona. Turska, kao jedan od naših značajnijih partnera po pitanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu, je veoma zainteresovana da ovaj region bude stabilan i bezbjedan, jer ako je ovaj region stabilan, onda i čitava Evropa može biti bezbjedna i upravo integracije u EU i NATO su jedan model da ovaj region dugoročno bude stabilan“, kazao je Bošković. 

boskovic

Predrag Bošković, foto:AA

Najavio je i da će se uniforme za crnogorsku vojsku šiti i dopremati iz Turske. 

„U narednim nedjeljama ćemo imati prvi rezultat nedavno potpisanog Sporazuma o odbrambenoj saradnji između Crne Gore i Turske. Uniforme za vojsku Crne Gore će se šiti i dopremati iz Turske, biće potpisan ugovor sa jednom turskom kompanijom. Takođe, želja naših turskih prijatelja je da upravo Crna Gora bude zemlja u kojoj će se oformiti jedna fabrika u kojoj će se proizvoditi uniforme, ne samo za Crnu Goru, već i regionalne potrebe“, istakao je Bošković. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.