Na VMA odstranjen tumor težine 18 kilograma 51-godišnjoj pacijentkinji
Zgrada VMA

Kompleksan hirurški zahvat

Na VMA odstranjen tumor težine 18 kilograma 51-godišnjoj pacijentkinji

Kompleksan hirurški zahvat odstranjenja liposarkoma – rijetke vrste tumora velikih dimenzija – uspješno je izveden na Vojno-medicinskoj akademiji, zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu liječenja. Stanje pacijentkinje, stare 51 godinu, je stabilno, otpuštena je iz bolnice na dalje kućno liječenje.

Ova vrsta maligniteta javlja se u malom broju slučajeva koje prate različite simptomi bolesti. U slučaju pacijentkinje Vojno-medicinske akademije tumorski proces prečnika 50 centimetara i težine oko 18 kilograma bio je lokalizovan u trbuhu, saopšteno je iz Vojno-medicinske akademije.

Hirurgija se smatra najefikasnijom metodom za liječenja liposarkoma, ali inače rizičan operativni zahvat uklanjanja tumora ovolikih dimenzija dodatno je komplikovalo prisutvo velikih krvnih sudova i abdominalnih organa.

Nakon gastroenterološke dijagnostike potpukovnika Nebojše Manojlovića iz Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA i konzilijarne odluke o operativnom liječenju, hirurški zahvat izveli su Bratislav Trifunović, Boško Milev, Milan Jovanović i Živorad Kocevski, anesteziolog Aleksandra Ristanović i instrumentarke Marijana Bugarčić i Jasmina Mitrović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.