Poslanici koji se svakodnevno kunu u vladavinu prava da sačekaju odluku suda
Vesko Radulović

O razrješenju Ćalovićke

Poslanici koji se svakodnevno kunu u vladavinu prava da sačekaju odluku suda

Adokat MANSa Veselin Radulović svim poslaničkim klubovima Skupštine Crne Gore uputio je dopis u kojem ih je upoznao sa činjenicom da je Upravni sud za 17. jul zakazao raspravu po tužbi radi poništenja odluke Agencije za sprječavanje korupcije kojom je utvrđeno da je Vanja Ćalović Marković prekršila Zakon o sprječavanju korupcije. Do tad je pozvao poslanike da sačekaju sa donošenjem odluke o njenom razrješenju.

"U veoma kratkom periodu biće donešena pravnosnažna presuda o zakonitosti odluke Agencije. Zato još jednom pozivamo poslanike Skupštine Crne Gore da odlože donošenje odluke o razrješenju Vanje Ćalović Marković sa funkcije člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije, dok sud ne donese presudu u ovom sporu", naveo je Radulović.

Napomenuo je da je elementarna obaveza svakog poslanika koji se zalaže za vladavinu prava i poštovanje sudskih presuda da sačeka odluku suda od koje zavisi i zakonitost odluke koju Skupština treba da donese.

"Ovo posebno kod činjenice da je sud zakazao raspravu i da će odluku donijeti veoma brzo. Zato bi eventualno razrješenje Vanje Ćalović Marković sada kada je sud pokazao spremnost da u ovom predmetu odluči u veoma kratkom roku, bilo jasan pokazatelj nepoštovanja suda. Istovremeno, ako bi poslanici Skupštine Crne Gore sada požurili sa donošenjem odluke o razrješenju Vanje Ćalović Marković prije rasprave i odluke suda, time bi jasno pokazali da su svjesni da je odluka Agencije nezakonita, ali da po svaku cijenu žele da prije odluke suda sprovedu nalog i nezakonito razriješe jedinog člana Savjeta Agencije koji je ukazivao na propuste i nezakonitosti u radu Agencije", tvrdi on.

Siguran je da je odluka Agencije nezakonita i da je jedina odluka koju sud može donijeti presuda kojom će takvu odluku poništiti.

"U tom smislu još jednom podsjećamo da tokom vođenja postupka pred Agencijom Vanji Ćalović Marković nije pružena nikakva mogućnost da se izjasni na bilo koju okolnost ili činjenicu koja se navodi u odluci Agencije. Takođe, odluku Agencije donio je pomoćnik direktora iako je Ustavni sud utvrdio da su neustavna Pravila o radu koja su propisivala takvu mogućnost. Dalje, odluka Agencije zasnovana je na neistinitim i neosnovanim navodima da je Vanja Ćalović Marković učestvovala u raspravi i odlučivanju po prigovorima koje je MANS podnosio, iako Savjet Agencije nema zakonska ovlašćenja da o takvim prigovorima odlučuje. U odluci Agencije neistinito se navodi i da je na osnovu Ugovora MANS-a i Delegacije EU Vanji Ćalović Marković višestruko uvećana zarada, iako je Agencija imala na uvid dokaze koji pokazuju da to nije istina. U odluci Agencije navodi se i niz drugih neistinitih i neosnovanih navoda u vezi Ugovora MANS-a i Delegacije EU koji je zaključen radi zaštite javnog interesa i povećanja transparentnosti finansiranja izbora", naveo je Radulović

Smatra da će takvu odluku Upravni sud sigurno poništiti i poziva poslanike koji se svakodnevno zaklinju u vladavinu prava i poštovanje sudskih presuda da to pokažu i praktično tako što će sačekati presudu suda čije je donošenje izvjesno u narednim danima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.