Svilanović: Region ostvario značajan napredak, ali čeka ga još mnogo zadataka
Foto: RCC

Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor

Svilanović: Region ostvario značajan napredak, ali čeka ga još mnogo zadataka

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović predstavio je glavne rezultate sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor (MAP REA) na ministarskom panelu posvećenom ovoj temi održanom danas u Beču, na kome su se okupili ministri ekonomije država regiona u sklopu predstojećeg Samita Zapadnog Balkana u Londonu.

Svilanović je rekao da je ostvaren značajan napredak u prvoj godini sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor u sva četiri njegova segmenta, odnosno u segmentima trgovine, investicija, mobilnosti i digitalne integracije.

„Dozvolite mi da pobrojim neke od rezultata: podržana je Regionalna agenda reformi u oblasti investicija (RIRA), uključujući niz oblasti politika koje će biti predmetom reforme i zajednička, odnosno regionalna agenda za promociju investicija, postignut je dogovor o otpočinjanju pregovora o Sporazumu o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija za odabrane profesije i potvrđeni su principi modela automatskog priznavanja akademskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu (ZB), predstavljena je Digitalna agenda za Zapadni Balkan i uspostavljen je regionalni politički dijalog na visokom nivou o digitalnoj transformaciji regiona. I na kraju, nešto na čemu smo radili zajedno sa našim partnerima iz CEFTA-e, a to je CEFTA-in Dodatni protokol 5 o olakšavanju trgovine koji je stupio na snagu. Ovo su samo neki od brojnih važnih procesa započetih u okviru Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor koji će u predstojećem periodu donijeti željene rezultate,“ rekao je Svilanović tokom predsjedavanja ministarskim panelom na temu ‘Regionalni ekonomski prostor – napredak i dalji koraci'.

Svilanović je zaključio da, iako je region ostvario značajan napredak, pred njim je još mnogo zadataka, kao što je liberalizacija trgovine uslugama, promocija i sprovođenje Regionalne agende reformi u oblasti investicija, završetak pregovora o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija i dogovor o modelima priznavanja akademskih kvalifikacija, snižavanje cijena rominga kojima će biti obuhvaćeni svi korisnici u šest ekonomija Zapadnog Balkana i napredak u sprovođenju Digitalne agende za Zapadni Balkan. To je tek nekoliko stavki, a iscrpan spisak aktivinosti koje su pred regionom je mnogo, mnogo duži, kazao je Svilanović.    

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han zahvalio se Savjetu za regionalnu saradnju na predanosti i zalaganju u usmjeravanju sprovođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.  

„Regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu je suštinski aspekt regionalne saradnje i ključni doprinos stabilnosti regiona. Takođe je i sastavni dio procesa evropske integracije i katalizator ekonomskog rasta. Regionalni ekonomski prostor ima potencijal da bude prekretnica za region, jer predstavlja praktičnu pripremu za učešće regiona u jedinstvenom tržištu Evropske unije. Komisija će i u budućnosti nastaviti da pomno prati njegovo sprovođenje, kazao je Han. 

Na panelu su predstavljene priče o uspjehu i ključna uloga Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor u ekonomskoj saradnji i napretku u četiri glavne oblasti ovog plana, čime je omogućena razmjena iskustava i dobrih praksi između ekonomija i institucija, odnosno organizacija koje su učestvovale na sastanku. 

Učesnici sastanka su upoznati sa rezulatima sadržanim u Godišnjem izvještaju o sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor koji će biti predstavljen naredne sedmice na Samitu Zapadnog Balkana u Londonu.

Predsjedavajući sastanka je iznio zaključke u kojima se pozdravlja napredak ostvaren u sprovođenju pomenutog plana i prioritetne oblasti za 2018. i 2019. godinu koje su Savjet za regionalnu saradnju i Sekretarijat CEFTA-e naveli za svaki od četiri stuba. 

U zaključcima se potvrđuje „transformativni potencijal Regionalnog ekonomskog prostora, pri čemu se prepoznaje važnost regionalne integracije i ponovo potvrđuje snažna opredjeljenost ka njegovom uspostavljanju kao i jačanju ekonomskih veza ekonomija Zapadnog Balkana, ali i onih sa Evropskom unijom,“ te dodaje da je Regionalni ekonomski prostor utemeljen na punom regionalnom vlasništvu uz značajnu ulogu koju su Savjet za regionalnu saradnju i Sekretarijat CEFTA-e odigrali u regionalnoj koordinaciji i praćenju.

Zaključci sadrže i detaljan pregled postignuća i narednih ključnih faza u sklopu Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.