Fitch Ratings: Trgovinski rat može svjetsku ekonomiju koštati i do dva triliona dolara

Tenzije na globalnoj trgovinskoj sceni

Fitch Ratings: Trgovinski rat može svjetsku ekonomiju koštati i do dva triliona dolara

Međunarodna agencija za kreditni rejting Fitch Ratings upozorila je da bi intenziviranje trgovinskog rata začetog uvođenjem američkih carina moglo svjetsku ekonomiju koštati i do dva triliona dolara

U pisanom saopštenju Fitch Ratingsa se navodi kako poduzimanje jednostranih mjera sa svih strana na međunarodnom tržištu dovodi do rasta rizika i sve osjetnijih uticaja na globalnu ekonomiju. 

Podsjetivši kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele carine od 25 posto na automobile uvezene iz Kine i kako su Kina i drugi američki trgovinski partneri uzvratili recipročnim mjerama, u saopštenju Fitch Ratingsa se navodi kako se trenutno sprema scenario rušenja Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), a što bi konačno moglo globalnu trgovinu koštati i do dva triliona dolara.

Tenzije na globalnoj trgovinskoj sceni izazvale su odluke američkog predsjednika Donalda Trampa koji uvođenjem carina i drugih poreza želi smanjiti trgovinski deficit SAD sa Kinom, Evropskom unijom, Kanadom i Meksikom.

U prvom redu su uvedene američke carine na aluminijum, čelik i proizvode autoindustrija, a druge strane su uzvratile uvođenjem i najavama novih carina na američke proizvode. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.