61 posto građana Kosova očekuje da Srbija prizna Kosovo, samo 9% anketiranih Srba bi prihvatilo priznanje
ilustracija

Istraživanje KDI

61 posto građana Kosova očekuje da Srbija prizna Kosovo, samo 9% anketiranih Srba bi prihvatilo priznanje

Prema istraživanju Kosovskog demokratskog instituta (KDI) 44 posto građana Kosova smatra da predsjednik zemlje treba da vodi dijalog sa Srbijom, dok 61 posto očekuje da se dijalog završi priznanjem Kosova od strane Srbije, javlja Anadolija.

Violeta Haxholli iz KDI-a je na konferenciji za novinare na kojoj su prezentovani rezultati istraživanja javnog mnjenja u vezi konačne faze dijaloga Kosovo-Srbija, saopštila da 61 posto građana Kosova očekuje da se dijalog završi priznanjem Kosova od strane Srbije.

Kako je navela, istraživanje je pokazalo i da 56 posto građana očekuje učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije, 22 posto očekuje razmjenu teritorija između Kosova i Srbije, dok 25 posto očekuje širu autonomiju za kosovske Srbe.

“Izjasnilo se 97 posto anketiranih građana da će prihvatiti da rezultat finalne faze dijaloga bude priznanje Kosova od strane Srbije. Samo 3 posto ne bi prihvatilo takav rezultat. Razlika prema etničkoj pripadnosti je bila jako duboka i naglašena i dok bi 100 posto Albanaca i 86 posto drugih zajednica prihvatilo kao rezultat priznanje Kosova od strane Srbije, samo 9 posto anketiranih Srba bi prihvatilo priznanje Kosova”, kazala je Haxholli.

Istovremeno, Jeta Krasniqi kaže da je 48 posto anketiranih mišljenja da se priznanje Kosova neće desiti konačnim sporazumom. Ona je iznijela i rezultate istraživanja na pitanje ko treba da predvodi kosovski pregovarčki tim.

“Smatra 44 posto građana da pregovaračku ekipu u dijalogu sa Srbijom treba da predvodi predsjednik Kosova, 31 posto građana smatra da tu ekipu treba da predvodi opozicioni lider, dok 25 posto građana smatra da ovaj proces treba da predvodi premijer zemlje”, kazala je Krasniqi.

Istraživanje je sprovedeno od 10. do 20. juna 2018. godine, a anketirano je 1072 građana iz svih zajednica sa cijele teritorije Kosova. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.