Risan: „Gondola ljubavi“ ponovo plovi i spaja…
Foto: Boka news

Bokeljska tradicija i brak

Risan: „Gondola ljubavi“ ponovo plovi i spaja…

Dr­ve­na gon­do­la, „Gondola ljubavi“, koja spaja bračne parove, Mi­ha­i­la Og­nje­no­vi­ća iz Ri­sna, 83-go­di­šnjeg ka­pe­ta­na du­ge plo­vid­be u pen­zi­ji, ponovo je juče sve­ča­no po­ri­nu­ta sa oba­le u Risnu.

Čast da se u njoj voze i da na­pra­ve pr­ve za­ve­sla­je ima­li su zaljubljeni par iz Novog Sada, Vesna Stankovic i Slobodan Stanar.

Or­ga­ni­za­tor, manifestacije kapetan Og­nje­no­vić na ovaj način že­li da, po­red bo­kelj­ske tra­di­ci­je dr­ve­nih bar­ki i njihovo očuvanje, is­tak­ne zna­čaj in­sti­tu­ci­je bra­ka.

Kapetan Ognjenović je pri­je 64 go­di­ne od sto­la­ra Jo­va Po­po­vi­ća iz Ri­sna ku­pio gon­do­lu, ko­ju je prije nekoliko godina re­kon­stru­i­sao Bog­do Bi­la­fer, čam­čar (ka­la­fat) iz Str­pa.

Od 1954. do 2006. go­di­ne, ka­da je pr­vi put re­kon­stru­i­sa­na, ona je spo­ji­la 24 pa­ra iz svih re­pu­bli­ka biv­še Ju­go­sla­vi­je i od ta­da na­sta­vlja svo­ju mi­si­ju.

Mihailo Og­nje­no­vić že­li da ova ma­ni­fe­sta­ci­ja u Ri­snu po­sta­ne tra­di­ci­o­nal­na,piše portal Boka news.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.