Provjerite ove stvari na automobilu prije nego krenete na ljetovanje!
Foto: Ilustracija

Pripremite se na vrijeme

Provjerite ove stvari na automobilu prije nego krenete na ljetovanje!

Dugo putovanje automobilom trebalo bi pažljivo isplanirati kako ne bi došlo do nepredviđenih problema. Kvar na putu može biti uzrok velike frustracije i može totalno uništiti doživljaj putovanja, te se preporučuje da provjerite pojedine stvari na svom vozilu prije nego što krenete.

Kočnice

Možda i najbitnija stvar za provjeriti pred put, naročito ako imate u vidu putovanje duže od 2-3.000 kilometara. Naravno, kočnice ne možete sami provjeriti (a ni popraviti), te se preporučuje odlazak kod majstora. Provjeriti kočione pločice i diskove (da nijesu previše istrošeni) kao i paknove i doboše. Takođe, proći kroz cio kočioni sistem i provjeriti da li nešto negdje curi. Po potrebi, dopuniti ulje.

Rashladni sistem motora

Motori automobila se tokom rada (naročito dužeg) greju i to je sasvim normalno. Međutim, ukoliko stanje rashladnog sistema nije najbolje, može se desiti da auto „prokuva“ na sred puta i da vam tako stvori problem. Zbog ovoga je jako bitno provjeriti u kakvom je stanju rashladni sistem, naročito ukoliko se odlučujete za put u ljetnjim mjesecima.

Provjerite da li su crijeva za prenos rashladne tečnosti dovoljno čvrsta i da li su dobro zategnuta (tj. da nema curenja). Takođe, provjerite stanje kaiša koji pokreće ventilator. Ovi kaiševi slabe na nekih 50-60.000 pređenih kilometara, te ukoliko je auto prešao toliko, obavezno zamijenite kaiš prije puta.

Ulje

Kako je ulje jedna od vitalnih stvari za normalan rad motora, preporučuje se obavezna provjera pred polazak. Naravno, ulje je moguće zamijeniti bilo gdje, pa čak i usput, međutim, dosta je bolje to uraditi pred put, jer tako nećete trošiti novac predviđen za putovanje. Generalno, preporučuje se mijenjanje ulja na svakih 5.000 kilometara ili na tri mjeseca, tako da, ukoliko to uradite pred put, bićete sigurni do povratka.

Pneumatici

Pneumatici su stvar na koje najmanji broj vozača obraća pažnju. Jednostavno, vozači su mišljenja da guma radi svoj posao i da je ne treba dirati. Neki čak ni ne mijenjaju gume sezonski. Ovo je sve dosta pogrešno. Pred put, obavezno provjeriti pritisak u gumama. Ako je guma previše napumpana, stabilnost vozila na putu će biti manja.

Ukoliko je premalo napumpana, stvara se veći pritisak na osovine. Takođe, treba provjeriti i rezervnu gumu, jer se nikad ne zna kada može zatrebati. I, naravno, stavite gume za odgovarajuću sezonu.

Navigacija

Sa dolaskom sve pametnijih telefona, navigacija nikada nije bila lakša. Više vam ne trebaju GPS uređaji kako biste znali gdje idete, već je dovoljno par klikova na „Google Maps“ aplikaciji (ili nekoj sličnoj), i telefon će vam sve reći. Samo se potrudite da skinete mape za države u koje ćete ići, kako biste ih imali i kad nemate interneta (što će vjerovatno biti slučaj u stranim državama, ukoliko ne planirate da potrošite sav novac na plaćanje računa za telefon).

Naravno, ponesite i punjač za auto, kako ne biste ostali bez uputstava negdje na sred puta.

Signalizacija

Signalizacija na automobilu je Vaš jezik na stranim auto-putevima i jedini način da se sporazumete sa drugim vozačima koji učestvuju u saobraćaju. Stoga se preporučuje da se provjeri čitava signalizacija pred polazak na put (migavci, svi farovi, štop svetla, sirena, itd.) i da se zamijeni ono što ne radi.

Prvo, zato što je signalizacija dosta jeftinija u Srbiji. Drugo, kazne po regionu i Evropi su drakonske i policajci neće imati razumijevanja. Treće, moći ćete da komunicirate sa drugim učesnicima u saobraćaju.

Provjerite potrebnu dokumentaciju

Iskustva vozača kada je dokumentacija u pitanju su različita i možete čuti razne priče o tome da li vam je međunarodna vozačka dovoljna ili nije. Po zakonima okolnih zemalja, Rumuni i Makedonci će Vam obavezno tražiti Zeleni karton na granici, i mogu vam napraviti velike probleme ukoliko to nemate. Zeleni karton se lako vadi i važi tri godine.

Druge zemlje okoline u principu prihvataju vozačku dozvolu Republike Srbije, ali Vam isto tako mogu praviti probleme ako nemate međunarodnu dozvolu. Procedura za dobijanje međunarodne dozvole nije komplikovana, te se isto preporučuje imati i to.

Ukoliko vozite tuđ automobil, obavezno pribavite i Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom.

Izvor: Dnevno.rs/ Vozzi.app

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.