Žan-Klod Junker

Junker saopštio

"Sporazum o migracijama u Njemačkoj u skladu sa zakonima EU"

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je dogovor o migrantskoj politici u Njemačkoj u skladu sa zakonima Evropske unije (EU).

Govoreći na konferenciji za medije u Strazburu, Junker je rekao da nije imao priliku detaljnije analizirati sporazum o migrantima koji su postigle političke partije u Njemačkoj, napominjući da ipak može kazati da nisu u suprotnosti sa zakonodavstvu EU.

"Nakon što sam se konsultovao s pravnicima mogu vam kazati da je sporazum iz Njemačke u skladu sa zakonima EU", rekao je Junker.

Predsjednik Hršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Sehofer je juče izjavio da su s Hršćansko-demokratskom unijom (CDU) aktuelne kancelarke Angele Merkel postigli dogovor u vezi sa sporom o migrantima.

"Poslije intenzivnih razgovora CDU-a i CSU-a, postigli smo dogovor o tome kako možemo u budućnosti spriječiti ilegalnu imigraciju na granici između Njemačke i Austrije", rekao je Sehofer novinarima u Berlinu nakon pregovora koji su trajali nekoliko sati.

Naglasio je da je zadovoljan dogovorom, dodajući kako i dalje želi ostati ministar unutrašnjih poslova Njemačke.

Njemačka kancelarka i ministar unutrašnjih poslova te zemlje Horst Sehofer imaju različito mišljenje kada je riječ o rješavanju problema migranata i azila.

Sehofer smatra kako s granica treba vratiti izbjeglice koje su ranije registrirane u članici EU, prethodno im je odbijen zahtjev za azil u Njemačkoj, ili nemaju dokumente, dok Merkel problem želi riješiti s zemljama članicama.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.