Bogdanović potpisao Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture CG i Albanije

"Na dinamičniju i sadržajniju saradnju u oblasti kulture nas obavezuje istorijsko nasljeđe"

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović potpisao je danas sa ministarkom kulture Repubike Albanije Mirelom Kumbaro Furdži Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Albanije, za period 2018 – 2020.

Ministri su navedeni dokument potpisali nakon zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, koja je održana danas u Skadru. 

“Na dinamičniju i sadržajniju saradnju u oblasti kulture, Albaniju i Crnu Goru, pored ostalog, obavezuje i značajan dio zajedničkog kulturno-istorijskog nasljeđa. Zahvaljujući otvorenosti priobalja južnog Jadrana, geografskoj cjelovitosti Zetsko-skadarske kotline, prirodnim putevima dolina Drima, Morače i Zete, već u srednjem vijeku stvorili su se ambijentalno-demografski uslovi za česta kulturna prožimanja, čiji su tragovi prisutni kako u istoriji tako i savremenom razvoju ova dva naroda,” istakao je ministar Bogdanović govoreći o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Albanije. 

"Ovakvi bilateralni sastanci uvijek predstavljaju najbolju formu za definisanje ključnih inicijativa i aktivnosti, jer se samo kompletnim uvidom svih resora izvršne vlasti može dobiti pravo stanje odnosa i potreba u saradnji devije države,” dodao je Ministar. 

Potpisani program kao značajnu oblast u odnosima dvije zemlje prepoznaje film i kinemografiju, naglašava značaj razvoja pozorišne, likovne i muzičke umjetnosti, ali i zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Program saradnje koji će se implementirati u toku 2018., 2019. i 2020. godine, podrazumijeva realizaciju projekata Filmskog centra Crne Gore i Filmskog centra Albanije, Crnogorskog narodnog pozorišta i Nacionalnog teatra Albanije, Crnogorskog simfonijskog orkestra i Simfonijskog orkestra RTV Republike Albanije. 

U oblasti kulturne baštine, Programom su planirani projekti koji se odnose na kulturna dobra Svač i Crkvu svetog Srđa i Vlaha, organizovanje festivala folklora, prezentaciju muzeja “Marubi”, saradnju na realizaciji projekta kulturne rute na Skadarskom jezeru, digitalizaciju arhivske građe i razmjenu znanja i iskustava na polju zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Institucije i organizacije dvije zemlje zajednički će učestvovati na obukama Regionalnog centra za konzervaciju i restauraciju Jugoistočne Evrope, ali i na balkanskom filmskom sajmu koji se organizuje u Tirani, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Program saradnje usaglašen je tokom zvanične posjete ministarke kulture Republike Albanije Mirele Kumbaro Furdži Crnoj Gori, u aprilu 2018. godine, kada je održan i zajednički sastanak sa direktorima institucija kulture dvije zemlje. Dokument se potpisuje na osnovu Sporazum ao saradnji dva ministrastva, iz 2009. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.