NATO snage nesmetano prelaze državne granice CG i Albanije
Foto: Vlada Crne Gore

Bošković u Skadru potpisao Sporazum o saradnji u oblasti prekograničnih operacija u okviru Air Policing misije

NATO snage nesmetano prelaze državne granice CG i Albanije

Ministar odbrane mr Predrag Bošković potpisao je danas u Skadru, sa albanskom koleginicom, Oltom Džakom, Sporazum između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o saradnji u oblasti prekograničnih operacija u okviru misije zaštite vazdušnog prostora "Air Policing".

Sporazum je potpisan nakon zajedničke sjednice Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije.

"Ovaj Sporazum će omogućiti vazduhoplovima oružanih snaga Grčke i Italije, koji obavljaju misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore, da prilikom vršenja Air Policing misije, nesmetano prelaze državne granice Crne Gore i Republike Albanije. Na taj način, vršenje Air Policing misije grčkim i italijanskim vazduhoplovima će biti značajno pojednostaljeno", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ističe se da potpisivanje ovog Sporazuma predstavlja još jednu potvrdu odličnih bilateralnih odnosa dvije zemlje u oblasti odbrambene saradnje.

Iz Ministarstva podsjećaju da je misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore otpočela  5. juna 2018. godine, na godišnjicu članstva u NATO. Imajući u vidu ograničene nacionalne kapacitete, u saradnji sa NATO i saveznicima, odlučeno je da će ovu misiju za crnogorske potrebe obavljati Italija i Grčka, po modelu kako je to regulisano upravo u Republici Albaniji. Air Policing je mirnodopska misija i predstavlja jedan od najevidentnijih benefita članstva Crne Gore u Alijansi, budući da za ove potrebe Crna Gora ne treba da izdvaja posebna finansijska sredstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.