UNICEF: Najmanje 2.200 djece poginulo u ratu u Jemenu
Foto: Reuters

Tokom tri godine rata

UNICEF: Najmanje 2.200 djece poginulo u ratu u Jemenu

Najmanje 2.200 djece poginulo je tokom tri godine rata u Jemenu, kazali su u utorak iz Međunarodnog fonda za djecu Ujedinjenih nacija (UNICEF).

“Nemilosrdni sukobi u Jemenu gurnuli su zemlju na ivicu ambisa. Socijalne usluge jedva funkcionišu, ekonomija je urušena, cijene su porasle, bolnice su oštećene, škole su pretvorene u skloništa ili su ih zauzele naoružane grupe“, kazala je u Ženevi, nakon četverodnevne posjete Jemenu, Henrijeta Fore, izvršna direktorica UNICEF-a.

Naglasila je da za oko 11 miliona djece u Jemenu potrebna pomoć u hrani, liječenju, obrazovanju, vodi i sanitarnim uređajima.

“Od 2015. godine više od polovine zdravstvenih ustanova je prestalo da radi, a oko 1.500 škola je oštećeno u vazdušnim napadima i granatiranju“, rekla je Fore.

Istakla je da je najmanje 2.200 djece poginulo i 3.400 povrijeđeno tokom posljednje tri godine, te upozorila da su to potvrđene brojke, a da bi stvarne mogle biti još veće.

“U Sani, na odjeljenju za neuhranjenu djecu, vidjela sam osmomjesečnu bebu koja je teška kao novorođenče. Na neonatalnom odjeljenju intenzivne terapije vidjela sam male bebe u inkubatorima kako se bore za život“, prenijela je Fore, javlja Anadolija.

Ona je navela da je u posljednje dvije nedjelje oko 5.000 porodica napustilo domove u gradu Al-Hudaidi. Kazala je i da su cijene povrća i ulja porasle za 30 posto, plina za kuvanje za 50 posto, te da je oštećenje gradskih cijevi za vodosnabdijevanje dovelo do ozbiljnog nedostatka pitke vode.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.