Izgradnja autoputa Bar-Boljari: Koji objekti će biti na raspolaganju putnicima (VIDEO)
Foto:Screenshot

Detaljni prostorni plan

Izgradnja autoputa Bar-Boljari: Koji objekti će biti na raspolaganju putnicima (VIDEO)

Prema Detaljnom prostornom planu auto-puta, od Bara do Boljara biće izgrađeno deset odmorišta. Uloga odmorišta, zajedno sa parkiralištima, jeste da omoguće sigurno i udobno putovanje i odmor učesnicima u saobraćaju, istovremeno promovišući lokalni turizam.

Odmorišta će biti izgrađena na lokacijama Gluhi do, neposredno na izlazu iz tunela Sozina, u Virpazaru, Gornjim Vukovcima, zatim Veljem Brdu, Gornjim Mrkama, Gušima, Mateševu Štitarima i Boljarima.

U zavisnosti od tipa i veličine, odmorišta moraju posjedovati parking za putnička vozila, prodavnice, kaferestorane, kao i prostore za odmor i rekreaciju. Takođe, na odmorištima mora biti obezbijeđeno mjesto za prvu pomoć i pomoć na putu za putničke automobile, prenosi portal Investitor.

Planom je predviđena izgradnja 11 benzinskih pumpi, od kojih će četiri biti u sklopu motela.

Screenshot1678x381

Foto:Screenshot

U sklopu benzinsko-putničkih stanica biće izgrađeni i parkinzi za sve tipovi putničkih vozila, informativno-turistički punktovi, zatim služba prve pomoći u kojoj će biti ljekar i pomoćno medicinsko osoblje, kao i potreban smještaj. Takođe, na ovom prostoru se mora nalaziti i restoran u zatvorenom prostoru sa terasom sa minimum 120 mjesta i sa etno kuhinjom kapaciteta od 500 obroka dnevno.

Na benzinsko-servisnim stanicama pored parkinga moraju se nalaziti i prodavnice rezervnih djelova i opreme za najzastupljenije marke automobila. Na izlaznom dijelu benzinske stanice, biće postavljeni posebni servisi za opravku putničkih automobila i teretnih automobila i autobusa, kao i šlep služba i zaklonjeni parking za havarisana vozila.

Shodno planu, benzinske pumpe biće izgrađene na sljedećim dijelovima auto-puta: Virpazar, Velje Brdo, Gušii, Meteševo, Berane, Štitari, Boljare, zatim Šteke, Andrijevica, Berane II i u naselju Crnča.

Moteli

Kao prateći objekti u koridoru auto-puta sa najbogatijim sadržajima i najkraćim zadržavanjem od jedne noći, radi potreba saobraćaja, odmora, rekreacije i turizma, biće izgrađeno šest motela.

Moteli će biti izgrađeni u Štekama, Mateševu, Andrijevici, kao i u Beranama, Crnči i Boljarima.

Moteli tipa I (standardni moteli), između ostalog, imaće restoran otvorenog tipa, sa zatvorenim prostorom i terasom sa minimum 80 + 100 mjesta, kuhinju kapaciteta minimum 1.000 obroka dnevno i prodavnicu. Zatim, posjedovaće i parking za putnike, teretne automobile i autobuse, informativno-turističke objekte.

Sa druge strane, moteli u turističko-rekreativnom kompleksu, imaće restoran otvorenog tipa, sa zatvorenim prostorom i terasom sa min 160 + 200 mj esta, kuhinju kapaciteta minimum 200 obroka dnevno, prodavnicu, free shop, kao i više od 100 ležajeva.

“Neophodno je obezbijediti parking za putnike, teretne automobile i autobuse, velike javne mokre čvorove i javne česme. U ovom tipu motela mora postojati mjenjačnica, pošta i filijala banke. Tereni zatvorenog tipa za rekreaciju i sport teretana, stoni tenis, kuglana, streljaštvo. Zatim, tereni otvorenog tipa za rekreaciju i sport odbojka, fudbal, trim staza i slično. Objekti zatvorenog tipa za zabavu i relaksaciju sauna, bilijar, šah, fliperi, kao i zatvoreni i otvoreni specijalni rekreativni sadržaji, zavisno od prirodno turističkih resursa -termalnim bazenima”, ističe se u Detaljnom prostornom planu.

Izvor:Investitor.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.