Crna Gora može da bude članica EU i prije 2025.
Mladen Červenjakov, foto:AA

Zapadni Balkan ostaje prioritet

Crna Gora može da bude članica EU i prije 2025.

Zapadni Balkan bio je u fokusu predsjedavanja Bugarske Savjetom EU, a tako će biti i tokom narednih predsjedavanja, poručio je danas ambasador Bugarske u Crnoj Gori Mladen Červenjakov.

On je u Podgorici predstavio rezultate predsjedavanja Bugarske Savjetom Evropske unije. 

Červenjakov je istakao da je zadovoljan kako je Bugarska odgovorila izazovu predsjedavanja. 

"Ovo je za Bugarsku bio veliki izazov i odgovornost. To je za nas bilo prvo predsjedavanje i morali smo dokazati kako jedna srednje mala država može organizovati predsjedavanje Evropskim savjetom. Sada, ja mogu da kažem vrlo spokojno da smo zadovoljni našim predsjedavanjem. To je bio jedan veliki uspjeh i pokazali smo da jedna nova članica EU može organizovati tako važan događaj kao što je predsjedavanje EU“, kazao je bugarski ambasador. 

On je istakao da je Bugarska tokom predsjedavanja koje je trajalo od 1. januara do 1. jula imala dva prioriteta kada je u pitanju Zapadni Balkan - evropska perspektiva i povezanost. 

"Dogovoreno je da u junu 2019. krenu pregovori sa Albanijom i Makedonijom. Neki su možda htjeli da se krene prije sa pregovorima, ali do zadnjeg dana smo pregovarali sa Danskom, Holandijom i Francuskom, koje su bile protiv. Ono što je bitno jeste da će naredna predsjedavanja Austrije, Rumunije i Finske imati kao prioritet Zapadni Balkan“, kazao je Červenjakov. 

2018070323125846035288369Web

Mladen Červenjakov, foto: AA

Govoreći o evropskom putu Crne Gore, istakao je da je moguće da bude članica EU i prije 2025. godine. 

"Crna Gora ide svojim putem, do kraja godine vjerujem da može da otvori preostala dva poglavlja, a takođe je blizu zatvaranja pet poglavlja“, istakao je bugarski ambasador u Crnoj Gori. 

On je najavio da narednog mjeseca treba očekivati da budu snižene cijene rominga u svim državama na Balkanu. 

Kada je riječ o migrantskoj krizi, Červenjakov je istakao da će se kampovi za migrante graditi van granica evropskih zemalja. 

"Mnogo je urađeno po pitanju izbjeglica. EU mora da čuva svoje granice i vodi proaktivnu politiku. Bitno je što smo uspjeli našim partnerima da objanimo da je potrebno obezbijediti novu tranšu novca za Tursku, da zadrži 3,5 miliona izbjegica u svojoj državi, kako ne bi krenuli prema zemljama EU. To što se govorilo da će se u Crnoj Gori i Albaniji graditi posebni kampovi za migrante, o takvoj mogućnosti nije razgovarano“, zaključio je Červenjakov. 

Od 1. jula, predsjedavanje Savjetom EU preuzela je Austrija. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.