Marković u Skadru: Naši građani zaslužuju bolje od prevaziđenih balkanskih prečica i stranputica
Foto: Vlada CG

Zajednička sjednica Vlada CG i Albanije

Marković u Skadru: Naši građani zaslužuju bolje od prevaziđenih balkanskih prečica i stranputica

Zajednička sjednica Vlade Crne Gore i Vlade Republike Albanije, koja je jutros počela u Skadru potvrda je prijateljska dviju država i neraskidivih veza naroda, rekao je premijer Duško Marković na početku sjednice.

„Činjenica da je ovo zapravo i prva sjednica koju Vlada Crna Gora organizuje sa nekom drugom zemljom jasno potvrđuje naše prijateljstvo, neraskidive veze između naših naroda i odlučnost da nastavimo da njegujujemo dobrosusjedske odnose. I to što se događa u Skadru, sa toliko značenja i istorije i potencijala koji dijelimo je pravi simbol odnosa između Crne Gore i Albanije. A od prošle godine, mi smo i saveznici u okviru NATO, što je još jedan kvalitet naših odnosa“, istako je Marković.

Kako je saopštila Vladina Služba za odsnose sa javnošću, premijer je kazao da je prioritet i Crne Gore i Albanije članstvo u Evropskoj uniji i čestitao Albaniji na odluci EU o početku pregovora.

„U tom cilju, želio bih da potvrdim spremnost Crne Gore da i u narednom periodu bude podrška u ostvarivanju zajedničkih integracionih ciljeva i prenosi svoja iskustva. Za šest godina, koliko smo u procesu pregovora za članstvo, Crna Gora je otvorila 31 pregovaračko poglavlje, dok smo dva privremeno zatvorili. To je statistika, ali iza koje stoji dosta rada i nakon koje predstoji još više rada. Ono što mogu zaključiti iz ovog perioda za nama je da smo uporedo sa ispunjavanjem obaveza ujedno jačali i unapređivali svoje kapacitete, što je i jedna od najvećih vrijednosti ovog procesa, i što će imati rekao bih dugoročne pozitivne efekte“ – rekao je Marković na zajedničkoj sjednici dviju vlada.

Podsjetio je da je Crna Gora veoma posvećena regionalnoj saradnji.

366375806445177059006841754973076514144256n

Foto: Vlada CG

„Ovdje bih posebno izdvojio saradnju zemalja regiona u okviru Berlinskog procesa. Raduje nas što ova inicijativa, koju je pokrenula Njemačka u cilju razvoja regiona i kvalitetnijeg napredovanja zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji, u velikoj mjeri ostaje fokusirana na konkretnu pomoć našim zemljama u realizaciji ključnih projekata u saobraćaju i energetici, koji će doprinjeti pojedinačnom i ukupnom razvoju regiona. Dužni smo da iskoristimo ovu razvojnu priliku, uklopljenu u širi evropski kontekst i trajno pozicioniramo naše zemlje na glavne evropske infrastrukturne pravce. Jer naši građani zaslužuju bolje od prevaziđenih balkanskih prečica i stranputica. Pored saradnje u okviru regionalnih projekata, posebno je važno razvijati saradnju i na nivou dvije države. Crna Gora i Albanija imaju odlične odnose, i brojne mogućnosti za njihovo dalje jačanje. Kontinuirana i kvalitetna komunikacija organa dvije države rezultiraće današnjim potpisivanjem nekoliko sporazuma, kao i dogovorima o intenziviranju saradnje gdje je to neophodno i korisno, kao što je to u borbi protiv prekograničnog kriminala i masovnog prelaska migranata, korišćenju fondova EU za modernizaciju graničnih prelaza, oblasti javne uprave, obrazovanju, nauci, turizmu i dr“ – kazao je Marković.

Istakao je da Crna Gora i Albanija imaju velike potencijale za dalji razvoj međusobnih odnose čemu će posebno doprinijeti sporazumi koji će danas biti potpisani.

"Moramo posebno učiniti dodatne napore da unaprijedimo ekonomsku saradnju između Crne Gore i Albanije, posebno imajući u vidu veliki potencijal u brojnim privrednim granama, koji se može na bolji način valorizovati u narednom periodu. Geografska blizina kao i slična privredna struktura, u velikoj mjeri mogu doprinijeti jačem povezivanju dvije ekonomije i nesmetanoj realizaciji aktivnosti u okviru dogovorenih projekata. Nakon ove sjednice održaće se i prateći Poslovni forum koji treba da konkretizuje ove brojne potencijale saradnje", rekao je Marković.

Naglasio je da je dobra saobraćajna povezanost ključna za plasman svih roba i usluga koje se proizvode ili će se proizvoditi u zemljama Zapadnog Balkana, dok je dobra energetska povezanost, kako je kazao, neophodna kako za buduće investicije u energetski sektor, tako i za slobodan protok energije kroz naš region, od koje će svaka zemlja pojedinačno imati jasne finansijske i strateške benefite.

"Otvaranje graničnog prelaza Tuzi-Bajze, modernizacija i širenje infrastrukture na graničnom prelazu Sukobin-Murićani, uz pristupne saobraćajnice, omogućilo bi korišćenje punih kapaciteta za ekonomsku saradnju dvije privrede, valorizaciju obostranih turističkih potencijala, unapređenje trgovinske razmjene, kao i bolje korišćenje kapaciteta naših luka. Ovo posebno u kontekstu aktuelizovane priče o Jadransko-jonskom autoputu, koji je od vitalne važnosti za naše zemlje", kazao je između ostalog crnogorksi premijer.

36525270644517512567370551690653705175040n

Foto: Vlada CG

Ocijenio je i da treba raditi na daljem unapređivanju okvira potpisivanjem međudržavnog sporazuma kojim bi se pravno uredili vodoprivedni odnosi, valorizacija hidroenergetskih potencijala, osnažila saradnja u oblasti pravosuđa, granične policije i dr.

 Marković je na kraju izlaganja posebno istakao značaj manjina za međusobnu saradnju Crne Gore i Albanije.

„Kao posebnu temu za kraj, radi njenog značaja, želim da potenciram bogatstvo koje postoji između naših zemalja a to su naši narodi koji žive u jednoj i drugoj zemlji, kao manjinski narodi a ustvari želim da kažem građani - Albanci u Crnoj Gori i Crnogorci u Albaniji - koji su jedna od najznačajnijih spona dvije zemlje. Albanci u Crnoj Gori su građani koji doprinose napretku zemlje, aktivni učesnici i promoteri ostvarivanja državnih strateških prioriteta, faktor stabilnosti i gradnje bolje budućnosti zemlje. Kao što su Crnogorci u Albaniji građani koji doprinose njenom napretku i društvenom i političkom životu čuvajući svoj indentitet i tradiciju. Svakako uvijek se može težiti boljem i napori naših vlada treba da i dalje budu usmjereni ka ostvarivanju garantovanih prava manjinskih naroda u skladu sa međunarodnim standardima“ – rekao je crnogorski premijer.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.