Završen samit Afričke unije: Usvojene preporuke za Libiju, Somaliju i Južni Sudan
Foto:Twiter

Završen samit Afričke unije: Usvojene preporuke za Libiju, Somaliju i Južni Sudan

Kasno sinoć u glavnom gradu Mauritanije Nuakšottu je završen 31. redovni samit Afričke unije na kojem su usvojene preporuke u vezi sa krizama u Libiji, Somaliji i Južnom Sudanu.

Na dvodnevnom samitu su učestvovala 22 predsjednika, četiri premijera i dva ministra vanjskih poslova iz zemalja članica.

Savjet za sigurnost i mir Afričke unije saopštio je kako međunarodna zajednica treba uložiti dodatne napore u pravcu implementacije plana Ujedinjenih nacija koji predviđa uspostavljanje stabilnosti i zaštitu teritorijalnog integriteta Libije, prenosi Anadolija.

Lideri afričkih zemalja dijele zabrinutost zbog sve dublje krize i intenzivnijih sukoba u Južnom Sudanu te pozivaju sve uključene strane da poštuju i ispunjavaju svoje obaveze.

Savjet Afričke unije poručio je da podržava federalnu vladu Somalije u tranzicijskom procesu.

Afrička unija traži od Ujedinjenih nacija da finansijski podrži njenu mirovnu misiju u Somaliji.

Predsjednik Ruande i predsjedatelj Afričke unije Paul Kagama je po završetku samita kazao da je jedna od glavnih tema dvodnevnog sastanka afričkih lidera bio i Sporazum o uspostavi slobodne trgovine u Africi (AfCFTA).

“Još pet zemalja je potpisalo taj sporazum. Uspostava slobodne trgovinske zone će doprinijeti ubrzanom razvoju kontinenta“, poručio je Kagame.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.