Han: Kosovo jeste otvoreno pitanje, ali nije jedino za evropski put Srbije
Han i Vučić, foto: AA

Han u Beogradu suzdržan od komentarisanja po pitanju Kosova

Han: Kosovo jeste otvoreno pitanje, ali nije jedino za evropski put Srbije

Kosovo jeste otvoreno pitanje, ali nije jedino pitanje bitno za evropski put Srbije, izjavio je danas evropski komesar za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johanes Han u Beogradu.

Nakon što je sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao potpisivanju Sporazuma za sprovođеnjе akcionog IPA programa za Srbiju za 2017. godinu u vrijеdnosti od 41.177.139 еura, Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom u Beogradu, istakao da će se danas suzdržati od bilo kakvog komentarisanja po pitanju Kosova.

"Svi znamo da je to otvoreno pitanje, mada nije jedino pitanje za put Srbije na evropskom putu", naveo je Han, javlja Anadolija.

Han je govorio o Sporazumu, ističući da će se taj novac iskoristiti za reformu pravosudnog sistema Srbije. 

"Očigledno je da je vladavina prva u samoj srži pregovora i da je ključno pitanje u tim pregovorima, ali je bitna i za privlačenje novih investitora. To je nešto što je suštinski važno, što utiče na život ljudi", naveo je Han.

Kako je istakao, to je "jedan mali do finansijske pomoći i odraz našeg snažnog opredjeljenja da u punoj mjeri podržavamo Srbiju na njenom putu ka evrointegracijama".

On je najavio da će na današnjem sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarati i o amandmanima Ustava Srbije, kao i slobodi medija i medijskoj strategiji. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa Hanom pričao o raznim temama - regionalnoj stabilnosti, evropskom putu Srbije, ali i pitanju Kosova.

"Mi ćemo da sačuvamo mir u odnosima sa Prištinom, da razgovaramo i tri puta dnevno ako je potrebno i da sačuvamo svaki život svakog stanovnika Kosova, bez obzira na to da li je Srbin ili Albanac. Naš posao je da težimo dogovoru i da taj kompromis probamo da postignemo i bolje je da se deset godina mučite i pregovarate, nego da imate jedan sat ratova. Mi ćemo sve da uložimo da do kompromisa dođe, ali Srbiju niko neće da ponižava niti sruši, bez obzira koliko to nekima djelovalo moguće", dodao je Vučić. 

On je izrazio uvjerenje da će Srbija uz podršku EU i prijatelja kao što je Hahn, uspjeti da nađe svoje mjesto u Evropi. 

Vučić je zahvalio Hahnu na razumnom pristupu o svemu što se dešava u Srbiji i EU na razumijevanju, dodavši da trgovinska razmjena između iz Srbije i EU iz godine u godinu raste, kao i broj investitora koji dolaze u Srbiju. 

Predsjednik Srbije istakao je da u prva tri mjeseca ove godine Srbija ima najveći ekonomski rast u regionu koji iznosi 4,6 posto. 

  "Svima želimo da budemo još uspješniji. Nadam se da ćemo mi do kraja godine uspjeti da održimo 4,1 ili 4,2 posto", rekao je Vučić. On je istakao i da će nivo javnog duga biti manji od 50 posto do kraja godine. 

Komentarišući danas potpisan sporazum, Vučić je rekao da će se taj novac koristiti za podršku evrointegracijama Srbije, u oblasti pravosudnih reformi. 

Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), predstavlja mehanizam EU za pomoć zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.