Francuska na nogama nakon spektakularnog bjekstva iz zatvora: 2.900 oficira traži Faida (VIDEO)

Pobjegao iz zatvora manje od 10 minuta, pomagači koristili dronove da istraže lokaciju

Francuska na nogama nakon spektakularnog bjekstva iz zatvora: 2.900 oficira traži Faida (VIDEO)

U Francuskoj je u toku velika potraga za zatvorenikom koji je pobjegao helikopterom koji su u dvorište zatvora u Parizu spustile tri naoružane osobe u nedjelju.

France Info je objavila da je Redoan Faid (46), osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina, pobjegao iz zatvora Reo, na jugu Pariza, u nedjelju.

Naoružane osobe su prvo bacile dimnu bombu, a zatim uspjele omogućiti Faidu bijeg.

Nakon samo nekoliko minuta, helikopter je napustio prostor iznad zatvora i uputio se prema sjevernim dijelovima grada. Helikopter je nakon skoro jednosatne potjere, pronađen zapaljen u blizini aerodroma Šarl De Gol.

Naoružane osobe su oslobodile otetog pilota i crnim automobilom se uputile prema cesti A1. Faid i njegovi pomagači u predgrađu Onaj-su-Boi su promijenili vozilo, nakon čega im se gubi trag.

Redoan Faid, nekada proglašen za francuskog javnog neprijatelja broj jedan pobjegao je iz zatvora Reo za manje od 10 minuta.

lJ7k9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTWpNN01EQV8vYjMwZmQ3NDMzYzYzNTcwMWFkZTVkMTFiZWRiMzU5NjguanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Premijer Francuske Eduard Filip je saopštio da 2.900 oficira traži Faida.

"Ovog puta policija je potpuno mobilisana da uhapsi tu osobu", rekao je Filip za francuski radio RTL u ponedjeljak. 

Dodao je da zna da je situacija opasna i da je mobilizacija ovog zatvorenika hitna. Takođe je priznao da ovakav bijeg dovodi u pitanja sigurnost zatvora.

Ministarka pravosuđa Nikol Belube, koja je u nedjelju uveče stigla u zatvor u Reo, rekla je da su pomagači Faida najvjerovatnije koristili dronove da istraže lokaciju, a istraga koja je u toku će dati više informacija.

Ona je takođe rekla da vlasti traže praznine u sistemu bezbjednosti koje bi dozvolile muškarcima koji su bili teško naoružani da slete s helikopterom u zatvorskom dvorištu i odlete s Redoan Faidom.

Faid, koji je učestvovao u nizu kriminalnih radnji, osuđen je na 25 godina zatvora zbog pljačke iz 2010. godine i ubistva policajca. Njegov život i pljačka opisani su i u knjizi. Ovo mu nije prvi bijeg iz zatvora. Naime, on je 13. aprila 2013. pobjegao iz zatvora Lil-Sequedin, a uhvaćen je u hotelskoj sobi 29. maja. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.