Svjetska banka pozajmljuje Crnoj Gori šest miliona eura
ilustracija

Ministarstvo finansija saopštilo

Svjetska banka pozajmljuje Crnoj Gori šest miliona eura

Ugovorom o zajmu za drugi projekat energetske efikasnosti u iznosu od šest miliona eura, koji je danas potpisan između Crne Gore i Svjetske banke (SB), poboljšaće se uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata, saopšteno je iz Ministarstva finansija Crne Gore.

Ugovor su potpisali ministar finansija Darko Radunović i šef kancelarije SB za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Emanuel Salinas. 

“Sredstva će se iskoristiti za primjenu mjera energetske efikasnosti i poboljšanje uslova boravka u 18 zdravstvenih objekata i uspostavljanje održivog sistema finansiranja projekata energetske efikasnosti u zdravstvenom sektoru”, saopštili su iz Ministarstva finansija. 

Radunović je istakao da projekat MEEP 2 predstavlja nastavak saradnje između Svjetske banke i Crne Gore na polju unapređenja i poboljšanja energetske efikasnosti u javnim ustanovama. 

Takođe je naglasio da aranžman podrazumijeva povoljne uslove kreditiranja: rok dospijeća zajma je 15 godina i grejs period od 5 godina. Kamatna stopa na zajam jednaka je 6-mjesečnom EURIBOR-u uvećanom za fiksnu kamatnu maržu, koja se ne očekuje da bude veća od 0,85%. Otplata zajma vršila bi se polugodišnje u skladu sa definisanim planom otplate.

,,Imajući u vidu opseg projekta i geografsku raspodjeljenost izabranih objekata, procjenjuje se da će koristi od ovog projekta imati 220.000 potencijalnih pacijenata i 2.000 članova osoblja“, rekao je šef kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru, Emanuel Salinas.

Završetak projekta je predviđen do kraja 2023. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.