Većina opština u Crnoj Gori obezbijediće besplatne udžbenike za prvake
ilustracija

Po Ustavu osnovno obrazovanje je besplatno

Većina opština u Crnoj Gori obezbijediće besplatne udžbenike za prvake

Većina opština u Crnoj Gori obezbijediće besplatne udžbenike za prvake, dok će Opština Berane izdvojiti novac za knjige za učenike svih devet razreda osnovnih škola.

Od opština koje je agencija MINA kontaktirala, da će obezbijediti besplatne udžbenike za prvake potvrdili su Podgorica, Nikšić, Bijelo Polje, Kolašin i Cetinje.

Opština Berane će nabaviti udžbenik za sve osnovce, a za tu namjenu iz budžeta planirala da izdvoji oko 50 hiljada eura.

Iz Opštine su kazali da to možda neće biti konačan iznos, jer će zavisiti od broja novih udžbeničkih izdanja u planu i nastavnom programu rada, koji donosi Ministarstvo prosvjete.

Ističu da će biti obezbijeđen i posljednji cent za nabavku svih udžbenika za cjelokupno osnovno obrazovanje.

“Opština Berane već četiri godine obezbjeđuje novac za nabavku udžbenika za osnovno obrazovanje, jer na ovaj način najbolje pomažemo svojim građanima. Sa ponosom ističemo da smo prva Opština u državi koja je donijela ovakvu odluku”, kazali su iz Opštine.

Oni su rekli da se korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP) udžbenici dodjeljuju kroz program Centra za socijalni rad, a u skladu sa Zakonom o dječjoj i socijalnoj zaštiti.

Opština Herceg Novi ove godine obezbijediće besplatne komplete udžbenika za učenike prva tri razreda osnovne škole.

Sekretarka za kulturu i obrazovanje u toj Opštini, Ane Zambelić Pištalo, kazala je da će i za tu svrhu, iz budžeta biti opredijeljena 51 hiljada eura.

„Namjeravamo da proširimo spisak učenika kojima ćemo obezbjeđivati besplatne knjige, u skladu sa finansijskim mogućnostima. Plan je da od naredne školske godine komplete udžbenika na poklon dobiju učenici prva dva ciklusa, tačnije od prvog do šestog razreda osnovne škole”, navela je Zambelić Pištalo.

Ona je podsjetila da je ovo četvrta godina da hercegnovska lokalna uprava obezbjeđuje knjige đacima, s tim da su prošle tri godine komplete dobijali samo prvaci, a ove godine je taj spisak proširen i na učenike drugog i trećeg razreda.

Zambelić Pištalo je dodala da Opština određenom broju učenika osnovnih i srednje škole obezbjeđuje besplatan gradski prevoz.

Glavni grad je za nabavku udžbenika za prvake, kao i za školski pribor za djecu iz porodica korisnika materijalnog obezbjeđenja, budžetom predvidio 125 hiljada eura.

„U posljednje tri godine za navedene potrebe izdvojeno je 350 hiljada eura, ne računajući ovu godinu, dok je od njenog početka više od 7,5 hiljada djece dobilo besplatne komplete udžbenika i blizu 900 djece novčanu pomoć za nabavku školskog pribora“, kazali su iz PG biroa.

Opština Nikšić će i ove godine dodijeliti besplatne udžbenike prvacima, a za tu namjenu iz lokalnog budžeta izdvojeno je oko 33 hiljade eura.

Tačan iznos će, kako su rekli iz Opštine, odrediti nakon što Ministarstvo prosvjete dostavi spiskove o upisanim prvacima, čiji je rok 5. jul.

Iz Sekretarijata za lokalnu upravu Opštine Bijelo Polje su saopštili da i da je za tu namjenu iz budžeta izdvojeno 30 hiljada eura.

Opštine Bijelo Polje i Kolašin besplatne udžbenike dodijeliće samo prvacima, a za tu namjenu iz budžeta će biti izdvojeno 30, odnosno 4,5 hiljada eura.

Sindikat prosvjete Crne Gore ne može pomoći u obezbjeđivanju besplatnih udžbenika za djecu, jer, prema riječima njegovog predsjednika Zvonka Pavićevića, za to nemaju novca.

“Naša nadležnost je rješavanje problemima članova u Sindikatu. Do skoro smo sprovodili zajedničku akciju sa Ministarstvom prosvjete i tako smo obezbjeđivali udžbenike za djecu prosvjetnih radnika koji su u težoj materijalnoj situaciji”, kazao je Pavićević Agenciji MINA.

On smatra da država treba da obezbijedi besplatne udžbenike za sve učenike, jer je po Ustavu osnovno obrazovanje besplatno.

Prema njegovim riječima, ne poštuje se norma iz Zakona o besplatnom osnovnom obrazovanju, jer za sve učenike roditelji moraju da izdvoje novac za udžbenike.

Rtcg/Mina

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.