Privrednici Crne Gore i Kosova nijesu konkurencija jedni drugima

Privrednici Crne Gore i Kosova nijesu konkurencija jedni drugima

Privrednici Crne Gore i Kosova nijesu konkurencija jedni drugima, već kroz intenziviranje saradnje posebno u energetici, transportu, turizmu i prehrambenoj industriji, mogu postati konkurentni na trećim tržištima, ocijenjeno je na forumu privirednika dvije zemlje u Prištini.

Skup, koji su organizovale Privredne komore Crne Gore (PKCG) i Kosova, kako je saopšteno iz PKCG, još je jedna potvrda izrazito kvalitetne međukomorske saradnje.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić rekao je da se ekonomska saradnja Crne Gore i Kosova u značajnoj mjeri ogleda u ostvarenoj robnoj razmjeni, turističkom prometu i direktnim investicijama.

Robna razmjena između Crne Gore i Kosova, kako je saopšteno, iznosila je u prošloj godini 26,7 miliona eura ili 18,1 odsto više nego u 2016. Vrijednost izvoza proizvoda na Kosovo bila je 22,6 miliona, što je 17,7 odsto više nego u prethodnoj godini, dok je vrijednost uvoza iznosila četiri miliona i bilježi rast od 17,6 odsto.

U prošloj godini ostvaren je suficit Crne Gore u iznosu od 18,6 miliona eura. Kosovo je među glavnim izvoznim spoljnotrgovinskim partnerima Crne Gore i u robnoj razmjeni naša država, kako je navedeno iz PKCG, konstantno ostvaruje suficit.

Na tržište Kosova najviše su se izvozili drvo i proizvodi od drveta 11,1 milion EUR, od čega se najveći dio odnosi na rezano drvo 7,9 miliona i ogrijevno 3,1 milion, a potom proizvodi na bazi žitarica, brašna, skroba ili mlijeka 5,3 miliona.

”Spoljnotrgovinski deficit je zajednički problem naše dvije države i zato moramo da radimo na približavanju ekonomija kako bismo ojačali u odnosu na regionalnu i evropsku konkurenciju”, rekao je Saveljić.

Crnu Goru je u prošloj godini posjetilo oko 46,95 hiljada turista sa Kosova, što je 21,4 odsto više nego prethodne, i ostvarili su više od 255 hiljada noćenja. U periodu od januara do aprila ove godine, Crnu Goru je posjetilo 5,65 hiljada turista sa Kosova, koji su ostvarili oko 11, 8 hiljada noćenja.

Prema riječima Saveljića, u okviru razvoja regionalne saradnje očekuje se da netarifne barijere, uočene u trgovini u regionu, budu eliminisane kroz primjenu CEFTA Dodatnog protokola 5 o trgovinskim olakšicama, koji je stupio na snagu 18. aprila ove godine.

Očekivanja su da će primjena tog protokola usloviti porast učešća malih i srednjih preduzeća u prekograničnoj trgovini za 60 do 80 odsto, smanjiti čekanja u carinskoj proceduri, dovesti do veće usklađenosti rada graničnih službi i omogućiti međusobno priznavanje Okvirnih standarda bezbjednosti Svjetske carinske organizacije, sertifikata između potpisnica CEFTA 2006 Sporazuma, a u krajnjem sniziti izvozne troškove.

”Da se Crna Gora istinski ne samo deklarativno zalaže za jačanje regionalne saradnje na Balkanu kroz unapređenje putne, željezničke i vazdušne infratsrukture, potvrda je i današnje parafiranje Sporazuma o prevozu u drumskom saobraćaju, koji je rezultat zajedničkog rada dva ministarstva u prethodnom periodu”, ukazao je Saveljić.

Predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu istakao je značaj uoči foruma potpisanog memoranduma o saradnji ministarstava saobraćaja koji bi trebalo da doprinese otklanjanju prepoznatih barijera u ovoj oblasti, a kao tri najznačajnija projekta naveo je izgradnju saobraćajnice Dečane-Plav, studiju izvodljivosti za tunel koji povezuje Peć i Rožaje i modernizaciju željeznice koja će povezati sa lukom Bar.

Savjetnik premijera Kosova i koordinator za Zapadni Balkan Gazmend Abrashi privrednicima je prenio pozitivne impresije sa nedavnog sastanka predsjednika vlada Duška Markovića i Ramuša Haradinaja o potezima koji će doprinijeti jačim partnerskim odnosima.

Prema njegovim riječima, razgovarano je o pomenutom tunelu između Peći i Rožaja, dugom 7,9 kilometara koji će približiti dva grada na 15 minuta vožnje, a razmatra se i regionalni željeznički projekat Bijelo Polje – Berane – Peć, te normalizacija tog vida saobraćaja sa Srbijom, što bi uticalo i na povezanost sa lukom Bar.

On je izrazio zadovoljstvo što je započela izgradnja puta Dečane-Plav u dužini 28 km, te što se razmatra ukidanje obaveznog osiguranja za vozila koja ulaze na Kosovo što je ocijenjeno kao biznis barijera.

Na Forumu, su pored privrednika, učestvovali i ambasador Crne Gore u Prištini Ferhat Dinoša, predstavnici Ministarstva finansija, Poreske uprave, Uprave carina i lokalnih samouprava.

AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.