Ne uzimajte tablete bez vode: Možete povrijediti OVAJ organ
Foto: Ilustracija

Izuzetno štetne posljedice

Ne uzimajte tablete bez vode: Možete povrijediti OVAJ organ

Preporuka ljekara je da uz tablete uzmete i određenu količinu tečnosti. Ipak, neki to i ne slušaju, a pijenje ljekova na suvo može da ima štetne posljedice. Gutanje tableta bez tečnosti, prenosi "Times od India" može da ima štetne posljedice po vase zdravlje, po jedan organ posebno.

Na prvom mjestu kada pijete tabletu bez tečnosti možete da povrijedite jednjak. Kada prolazi kroz ovaj dio tableta može da dovede do sitnih povreda, posjekotina preciznije.

Takođe, gutanje bez tečnosti može da izazove nagon za povraćanjem, iritaciju i upalu jednjaka, a lako može i da se zaglavi.

U zavisnosti od veličine tablete, ako se zaglavi tableta može da izazove bol u grudima, čak i krvarenja.

I studija turskih gastroenterologa ukazuje da nepropisno uzimanje tableta oštećuje jednjak- čak i tablete vitamina C imaju negativan efekat na ovaj dio sistema za varenje.

Preporuka ljekara je da tablete uvijek pijete sa jednom ili dvije čaše vode, prenosi B92.

Tokom dana morate da unosite dosta tečnosti, najmanje osam čaša.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.