Protesti širom SAD zbog razdvajanja djece od roditelja imigranata (FOTO)
Foto: Beta

Oštro protiv Trampa

Protesti širom SAD zbog razdvajanja djece od roditelja imigranata (FOTO)

Stotine hiljada demonstranata izašle su na ulice širom SAD, u znak protesta zbog razdvajanja djece od roditelja imigranata na američko-meksičkoj granici, zahtijevajući od administracije predsjednika Donalda Trampa da u najkraćem roku omogući ponovno spajanje imigrantskih porodica.

Više od 700 marševa održano je u subotu, u gradovima prijateljski nastrojenim prema migrantima kao što su Los Anđeles i Njujork, ali i u konzervativnoj Apalačiji i Vajomingu.

Građani su se okupili i u teksaškom gradu Mekalenu, u blizini centra u kojem se djeca migranti drže u kavezima, kao i kod Trampovog odmarališta u Bedminsteru u saveznoj državi Nju Džersi, gdje predsednik SAD provodi vikend.

Obučeni u bijelo, s pesnicama podignutim u vis, nosili su transparente "Nećemo više djecu u kavezima" i "Šta je sljedeće? Koncentracioni logori?"

Trampova "politika nulte tolerancije" prema migrantima na granici s Meksikom dovela je od sredine aprila do razdvajanja više od 2.000 djece od roditelja koji su ilegalno pokušali da uđu u SAD, uglavnom bježeći od nasilja, progona i teške ekonomske situacije u svojim zemljama, prenosi Beta.

Našavši se na meti žestokih kritika iz zemlje i inostranstva, Tramp je odustao od daljeg razdvajanja migranstkih porodica, a demonstranti su juče zahtijevali od vlade da brzo ujedini razdvojene porodice.

Kod Bijele kuće u Vašingtonu oko 30.000 građana juče je satima demonstriralo po velikoj vrućini. Mahali su transparentima na kojima je pisalo "Meni je stalo", kao odgovor na natpis na jakni koju je prva dama SAD Melanija Tramp nosila kada je išla u posjetu djeci migrantima. Na njenoj jakni pisalo je "Meni baš nije stalo, a tebi?"

9eebb3ce

Foto: Beta

Tramp je tokom protesta na Tviteru prvo iskazao podršku zaposlenima u Upravi za imigraciju i carine (ICE), čiju su korjenitu reformu zatražili neki članovi opozicione Demokratske stranke. Rekao im je da "ne brinu" što "radikalno lijeve demokrate" žele da ukinu ICE i dodao da će sljedeća na meti demokrata biti "cijela policija".

Kasnije je Tramp tvitovao da od republikanskih kongresmena nikada nije tražio da glasaju za nove mjere o imigrantima koje prošle nedjelje nijesu usvojene, što je suprotno od njegove izjave od prije tri dana kada je od svojih republikanaca tražio izglsavanje tih mjera u Kongresu SAD, prenosi Beta.

Masovan protest održan je i u Trampovom rodnom Njujorku, gde su neki od okupljenih nosili djecu na ramenima, uzvikujući "Sramota". Vozači su trubili u znak podrške demonstrantima.

Skupovi su održani u parkovima i na centralnim trgovima gradova od savezne države Mejn do Floride i Oregona, na Aljasci, Havajima i Portoriku, kao i na međunarodnom mostu koji povezuje američki El Paso i meksički Huares.

Neki od jučerašnjih protesta bili su žustri, drugi su bili mirni.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.