Hrvatska obilježava 5 godina članstva u EU: Dio najrazvijenijih zajednica na svijetu
Ilustracija

Hrvatska obilježava 5 godina članstva u EU: Dio najrazvijenijih zajednica na svijetu

Hrvatska danas obilježava 5. godišnjicu članstva u Evropskoj uniji, povodom čega je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova saopštilo kako je Hrvatska postala dio jedna od najrazvijenijih zajednica na svijetu.

Republika Hrvatska je 1. jula 2013. postala 28. članica Evropske unije (EU) čime je ostvarila jedan od svojih glavnih spoljnopolitičkih ciljeva i postala dio jedne od najrazvijenijih zajednica na svijetu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova (MVEP).

"Evropska unija je zajednica koja svojim članicama i svim njenim građanima omogućava život u stabilnom okviru demokratije, zaštite ljudskih prava i prava manjina, snažnih i efikasnih institucija, tržišne ekonomije i socijalne zaštite. Hrvatska snažno podržava te evropske vrijednosti i, u partnerstvu s ostalim članicama, aktivno pridonosi razvoju Evropske unije", saopšteno je iz MVEP-a.

Navodi se da je evropsku raznolikost Hrvatska, kao 28. članica, obogatila u nizu područja: od hrvatskog jezika kao novog službenog jezika Evropske unije, kulturnom, istorijskom i umjetničkom baštinom, tradicionalnim proizvodima te bioraznolikošću i brojnim drugim.

Zahvaljujući petogodišnjem članstvu u Evropskoj uniji, Hrvatska je danas vidljivija i prepoznatljivija u svjetskim razmjerama, a svoje ciljeve i interese bolje postiže učestvujući u kreiranju i donošenju odluka na evropskom nivou, stoji u saopštenju.

"Članstvo u Evropskoj uniji direktno utiče na svakodnevni život građana na raznim poljima - od ekonomije, poljoprivrede, saobraćaja, zaštite okoline, zaštite potrošača, obrazovanja, mogućnosti putovanja, veće mogućnosti zapošljavanja i nizu drugih“, navodi MVEP.

Postignuća petogodišnjeg članstva Hrvatske u Evropskoj uniji podsticaj su za daljnji rad na razvoju Hrvatske i na njenoj punoj integraciji u evropski projekat, saopštio je MVEP, a važni zadaci na tom putu su pristupanje šengenskom prostoru i europodručju, a u prvoj polovini 2020. godine predsjedanje Savjetom Evropske unije.

Hrvatska će time još aktivnije pridonositi i evropskom projektu mira, stabilnosti i prosperiteta te ukupnom razvoju Evropske unije, smatra MVEP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.