U hraniteljskim porodicama smješteno 15 djece
Ilustracija

U hraniteljskim porodicama smješteno 15 djece

U Crnoj Gori je prošle godine u hraniteljskim porodicama smješteno 15 djece, a od početka ove troje, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Iz tog resora su Danu kazali da je prošle godine u Dječjem domu „Mladost“ bilo smješteno troje, a u Centru „Ljubović“ dvoje djece,prenosi RTCG.

Tokom protekle dvije godine, prema podacima Centra za socijalni rad, bilo je 38 slučajeva lišenja i ograničenja roditeljskog prava.

U 2016. godini roditeljskog prava lišeno je devet roditelja, a za isto toliko je i ograničeno roditeljsko pravo.

“Prošle godine lišeno je roditeljskog prava 11, a ograničeno je roditeljsko pravo devet roditelja. U ovoj godini u toku su tri postupka lišenja roditeljskog prava”, rekli su iz Ministarstva.

Oni su pojasnili da su uzroci pokretanja postupaka zloupotreba roditeljskog prava ili grubo zanemarivanje roditeljske dužnosti, neizdržavanje djece, nedostatak brige za zdravstveno, materijalno i obrazovno stanje djeteta, zlostavljanje i zloupotreba djeteta, kao i konfliktan odnos roditelja.

Prosječna starost roditelja koji su lišeni roditeljskog prava, ili kojima je ograničeno to pravo je od 30 do 45 godina.

Iz Ministarstva su kazali da se roditelj koji zloupotrebljava roditeljska prava ili grubo zanemaruje roditeljske dužnosti, lišava roditeljskog prava pokretanjem vanparničnog postupka pred nadležnim sudom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.