Palestinci spremaju osvetu zbog ubijenog  jedanaestogodišnjeg dječaka

Palestinci spremaju osvetu zbog ubijenog jedanaestogodišnjeg dječaka

Hiljade Palestinaca prisustvovalo je sahrani jedanaestogodišnjeg sina vojnog komandira Hamasa ubijenog u petak u izraelskoj vatri na jugu pojasu Gaze.

Ožalošćeni su zahtjevali odmazdu.

Jaser Abu al Nadža, čiji je otac član vojnog krila Hamasa, pogođen je u petak u glavu u sukobima s izraelskom vojskom kraj grada Kan Junisa, na granici s Izraelom, prenosi B92.

Sahrani dječaka prisustvovali su članovi Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada pojasom Gaze i komandiri njenog vojnog krila Izadin al Kasam. 

"Jaserovo mučeništvo je jasan dokaz zločina koje je počinio izraelski okupator protiv palestinskog naroda", rekao je visoki zvaničnik Hamasa Kalil al-Haja na sahrani, dodavši da su okupatori hladnokrvno ubili dijete. 

Dječak je jedan od dva Palestinca ubijena u petak u sukobima s izraelskim vojnicima na jugu pojasa Gaze, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji. 

Druga žrtva je identifikovana kao Muhamed al Hamajda (24). On je pogođen u stomak u odvojenom incidentu istočno od Rafe, na jugu, i tamo je sahranjen. 

Izraelska vojska je rekla da je hiljade Palestinaca učestvovalo u "ekstremno nasilnim neredima" u petak i da su "počinii razne akte terora na nekoliko lokacija" duž granice sa Izraelom. 

Vojnici su rastjerivali demonstrante sredstvima za rasturanje nereda i potom bojevom municijom kad im to nije uspjevalo. Najavljeno je da će se smrt dječaka istražiti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.