Najmanja je divlja mačka na svijetu, ali će vas iznenaditi svojom hrabrošću (VIDEO)
Tačkasta mačka riđe boje

Gotovo 200 puta manja od lava

Najmanja je divlja mačka na svijetu, ali će vas iznenaditi svojom hrabrošću (VIDEO)

Kada se kaže: divlja mačka, najčešće zamislite tigra, geparda ili leoparda. Međutim, nijesu sve divlje cica-mace tako velike, snažne i brze.

Tačkasta mačka riđe boje (Rusty spotted cat), gotovo je 200 puta manja od lava, a teži svega jedan kilogram. Izgleda poput malog leoparda i živi samo na Šri Lanki i u Indiji gdje je pod zaštitom, piše Petmagazine.rs. 

Izuzetno je rijetka vrsta mačke, a njen vid šest puta je jasniji i bolji od ljudskog. U stanju su da pronađu plen i u najgušćoj vegetaciji. 

Ova rijetka vrsta cica-mace bila je tema jedne od najgledanijih BBC emisija "Big cats" koju možete pronaći i na internetu. 

Nedostatak veličine nadoknađuje hrabrošću, kaže narator BBC, a mačići se rađaju radoznali i neustrašivi jer tako upoznaju svijet oko sebe. Vrsni su plivači, spretne atlete i pravi mali predatori.

 

Izvor: Pet magazin

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.