Kurc preuzeo
Prioritet države biće migracije i približavanja država Zapadnog Balkana EU

Ceremonija u Austriji

Kurc preuzeo "zastavicu" za predsjedavanje EU

Ceremonija povodom preuzimanja šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom (EU) održana je danas u austrijskom Šladmingu.

Austrija će sjutra od Bugarske preuzeti šestomjesečno predsjedavanje EU, a jedni od prioriteta države biće migracije i približavanja država Zapadnog Balkana EU, prenosi Anadolija.

Svječanosti povodom ovog čina prisustvovali su bugarski i austrijski premijer Bojko Borisov i Sebastian Kurc i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk. 

Kurc se u obraćanju prisutnima zahvalio Bugarskoj na aktivnostima tokom šestomjesečnog predsjedavanja EU. 

Kako je kazao, Austriju tokom njenog predsjedavanja čekaju teške teme poput Bregzita, odnosa Rusije i EU kao i posljednja dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Tusk je Austriji poželio uspješno predsjedavanje, navodeći da se ova zemlja nalazi u srcu Evrope i da će praviti mostove između Zapada i Istoka. 

Borisov je izrazio spremnost da Austriji pruže svaku vrstu podrške tokom njenog predsjedavanja EU. Istakao je da je Austrija za ovaj period izabrala slogan "Evropa koja štiti". 

Nakon govora, Borisov je Kurcu uručio zastavicu EU čime je zvanično predao predsjedavanje Evropskom Unijom. 

Ovo je treći put da Austrija predsjedava EU. Ranije je to činila 1998. i 2006. godine. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.