Bijelo Polje: Vuk napao stado ovaca usred bijela dana, vlasnici vikom otjerali zvijer
ilustracija, arhiva Kodexa

Jedna ovca stradala

Bijelo Polje: Vuk napao stado ovaca usred bijela dana, vlasnici vikom otjerali zvijer

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) U bjelopoljskom selu Vergaševići vuk je juče upao u stada ovaca vlasnika Milana Lojanice i Jovana Kojovića.

Kako je kazao za Kodex Milanov sin Obrad, juče oko 14 časova dok su ovce bile na ispaši vuk je upao u stado i napao jednu ovcu. Nakon što je vlasnik primijetio da su se ovce uplašile, vikom je uspio da otjera zvijer i spriječi je u krvoločnom naumu. Jedna ovca je povrijeđena, a rane ima u predjelu trupa i vrata. 

Lojanice posjeduju stado od oko 40tak ovaca i oko 45 jagnjadi.Podsjetimo, Lojanicama su i prošlog ljeta vukovi napravili pokolj u stadu kada su zaklali 15 ovaca.

Manje sreće imalo je juče malobrojno stado od 20tak grla Jovana Kojovića.

Kojoviću je nedavno grom usmrtio pet ovaca a sinoć u sumrak ih je posjetio i vuk. U trenutku napada bile su takođe na ispaši kada je Jovan primijetio da su se ovce razbježale. Naišao je i njegov komšija Obrad Lojanica te su takođe povicima uspjeli da otjeraju usamljenu gladnu životinju. Primijetivši da nedostaje jedno grlo, krenuli su u potragu. Kako je Kojović kazao našem portalu, iskasapljenu ovcu su pronašli  jutros praktično bez trupa u blizini obližnjeg potoka, par stotinjak metara dalje od mjesta napada.

36399271102171864780419771406060756704690176n1Foto:Privatna arhiva

Prema aktuelnim istraživanjima godišnja potreba jednog vuka za hranom kreće se između 500 i 800 kg po pojedincu. U prosjeku, vuk jede oko 2 kg dnevno ali može pojesti odjednom i do 10 kg mesa.

U Vraneškoj dolini se odomaćile i lisice

U prethodnom periodu u ovom bjelopoljskom kraju zabilježeno je na desetine napada lisica. Prema riječima mještana, lisice su većem broju domaćinstava prepolovile broj kokošaka a prepreku im ne predstavljaju ni žice kojima je ograđena živina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.