FIFA: Sistem video tehnologije VAR na Mundijalu radi
Sistem video tehnologije VAR

99,3 odsto uspješnosti

FIFA: Sistem video tehnologije VAR na Mundijalu radi "skoro savršeno"

Medjunarodna fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da sistem video tehnologije VAR radi "skoro savršeno" na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, uz procenat od 99,3 odsto ispravno donešenih odluka koje su promijenile tok utakmica.

VAR sistem se u Rusiji prvi put u istoriji koristi na Svjetskim prvenstvima. Sudije su do sada uz pomoć VAR-a dosudile sedam penala na turniru, a dva gola su priznata, nakon što su prethodno poništena zbog ofsajda, uključujući i onaj koji je pomogao da Južna Koreja izbaci branioca titule Njemačku. 

Šef sudijskog komiteta Fife Pjerluidji Kolina rekao je da je 99,3 odsto procenat uspješnosti VAR-a, što je prema njegovoj ocjeni i ocjeni drugih bivših sudija, "veoma, veoma blizu savršenstva", prenosi Beta.

"Bez VAR-a, ta cifra bi bila 95 odsto", dodao je Kolina.

Nekolicina selektora na Mundijalu kritikovali su video tehnologiju, a srpski selektor Mladen Krstajić bio je ljut što sudija nije dosudio penal za Srbiju protiv Švajcarske, kada su dvojica igrača držala i oborila Aleksandra Mitrovića u kaznenom prostoru. Engleski mediji kritikovali su suđenje, pošto su igrači Tunisa "rvačkim zahvatima" čuvali napadača Harija Kejna.

Kolina nije to komentarisao, već je rekao da je upozorio sudije da budu stroži kod situacija kada igrači vuku i drže protivnika u kaznenom prostoru.

Prije početka Mundijala vladala je zabrinutost za sudije koji do tada nisu koristili video tehnologiju, da li će utakmice biti sporije i da li će se dosuđivati sitni faulovi. Međutim, Fifa je navela da je sada lopta duže u igri nego na prošlom Svjetskom prvenstvu, a da je ukupni broj faulova smanjen u prvih 48 utakmica na turniru.

Sudije zadužene za VAR sjede u posebnoj, zatamnjenoj prostoriji smještenoj u kancelariji na periferiji Moskve. Od njih se traži da u normalnoj brzini video snimka pregledaju incident, kako ne bi bili suviše strogi prema blagom kontaktu igrača. Oni mogu da koriste usporeni snimak da vide trenutak kontakta, ali pri normalnoj brzini snimka odlučuju koliko je ozbiljan faul. 

"Sve se u usporenom snimku ili super usporenom snimku čini veće i ozbiljnije, čini se da je namjerno. Fudbal je sport u kome svaki kontakt ne znači faul", naveo je Kolina.

Sudije zadužene za VAR su u dosadašnjem toku takmičenja pregledale 335 incidenata, 6,9 po utakmici, uključujući i sve golove, 14 odluka je promijenjeno a tri su potvrđene.

Kolina je rekao da se nada da će u budućnosti gledaoci televizijskih prenosa moći da čuju komunikaciju između sudije na utakmici i sudija zaduženih za VAR.

Za razliku od njega, zamjenik generalnog sekretara Fife Zvonimir Boban je protiv te ideje, rekavši da će zbog mješavine stranih jezika to biti nemoguće za televizije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.