Potrošiti više od 4,5 miliona eura na privremena rješenja za Dom revolucije je krajnje bezobrazno
Dom revolucije, Nikšić

Lokalna uprava kritikuje

Potrošiti više od 4,5 miliona eura na privremena rješenja za Dom revolucije je krajnje bezobrazno

Iz lokalne uprave saopštili su juče kako su zaprepašćeni tvrdnjama autora projekta rekonstrukcije Doma revolucije da se na objektu nezakonito izvode radovi za koje nije izdata građevinska dozvola.

Arhitekte (Boštaj Vuga, Simon Hartman,Vlatko Nikić, Tomaž Krištof i Dijana Vučinić) su u tekstu „Izvođač krši zakon i ugrožava bezbjednost“ koji je 28. juna objavila Pobjeda objasnili da su o tome početkom mjeseca informisali nadležne institucije -Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Direkciju javnih radova i opštinu Nikšić- nakon čega je, 15. juna, urbanističko-građevinska inspekcija stopirala radove.

Revitalizacija Doma revolucije započeta je 25. marta. Radove izvodi preduzeće ,,Stambeno“ iz Nikšića, a nadzor ,,Urbi pro“ iz Podgorice.

Iz lokalne uprave podsjećaju da je Ministarstvo održivog razvoja i turizma 2016. godine raspisalo međunarodni arhitektonski konkurs sa ciljem traženja najpovoljnijeg modela za rješavanje višedecenijskog problema Doma revolucije.

"Prvonagrađeni tim je prethodno predstavljao Crnu Goru na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014. godine sa objektom Dome revolucije, predvođen gospođom Dijanom Vučinić. Prve najave su predviđale budžet od oko 17 miliona eura za predloženo rješenje, ali nakon izrade glavnog projekta iznos investicije je smanjen na 11 miliona eura, jer su projektanti iz razrade glavnog projekta isključili benzinsku stanicu i smanjili podzemni parking sa 200 na 90 mjesta, koji je inače planiran na mjestu gdje već postoji nadzemni parking od 90 mjesta. Nakon raspisivanja tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača započeli su radovi koji su u kratkom vremenu promijenili sliku ne samo Doma revolucije već i šire okoline, na opšte zadovoljstvo građana, jer se pokazao potencijal prostora koji je do skoro bio ruglo i opasno mjesto u centru grada. Imajući u vidu da je državnim budžetom za 2018. godinu predviđeno 800.000 eura za početak radova, nakon prvih intervencija bili smo zadovoljni jer je, za znatno manji dio novca od predviđenog, prostor Doma revolucije postao interesantan za potencijalne investitore", navodi se u reagovanju opštine.

Autori projekta pored ostalog naveli su da je uklonjen dio čelične konstrukcije te da su prekriveni grafiti, iako su usvojenim projektom predvidjeli očuvanje grafita na armiranobetonskim površinama sa patinom jer predstavljaju važan dio istorijata, identiteta i nasljeđa objekta.

U opštini smatraju da je insistiranje na privremenim rješenjima koja su skupa krajnje - bezobrazno.

"Autori su u projektu predvidjeli tehničke opise i detalje koji se odnose na rješenja sanacije npr. podova, zidova, plafona i čelične konstrukcije kao i privremena rješenja obloga podova i zidova u iznosu od 4,5 miliona eura. Insistirati da se za privremena rješenja potroši više od 4,5 miliona eura je krajnje bezobrazno. Uz to, autori su zabrinuti da li će uklonjena sekundarna metalna konstrukcija biti vraćena, a u njihovom projektu se navodi da je kompletna rekonstrukcija i sanacija rađena na osnovu ,,vizuelnog pregleda stanja čeličnih konstrukcija“. Objekat Doma revolucije, od samog početka neracionalan i nerealan, je razlog usporavanja razvoja našeg grada, koji je u trenutku kada je započeta gradnja bio jedan od najrazvijenijih gradova bivše SFRJ", navode iz loklane uprave.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.