Katnić: Procesuirano 15 organizovanih kriminalnih grupa iz države i okruženja
FOTO: SCREENSHOT

Pravda će zakucati na svaka vrata

Katnić: Procesuirano 15 organizovanih kriminalnih grupa iz države i okruženja

U Crnoj Gori je pred pravosudnim organima procesuirano 15 organizovnih kriminalnih grupa iz države i okruženja, rekao je danas u parlamentu glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Poslanici crnogorske Skupštine raspravljali su o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva u prošloj godini.

Vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković, kazao je da je Tužilački savjet prošle godine nastavio da unaprijeđuje jedinstveni sistem izbora državnih tužilaca, donošenjem novog dvogodišnjeg plana slobodnih tužilačkih mjesta.

"Kontinuirano se unaprijeđuje kvalitet obuka državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava”, ocijenio je Stanković.

On je kazao da je u prošloj godini za krivično djelo pranje novca prijavljeno 28 osoba, a sa neriješenim prijavama iz prethodnog perioda u radu je bilo prijava protiv 34 osobe.

"Nakon sprovedene istrage, protiv 11 osoba je podignuta optužnica u odnosu na 2016. godinu kada je bilo četiri optuženja”, naveo je Stanković.

U prošloj godini, kako je dodao, primjenom instituta odloženog krivičnog gonjenja državni tužioci su riješili predmete protiv 659 počinilaca.

Katnić je saopštio da je SDT prošle godine u radu imao 1.299 predmeta, od kojih su 744 riješena, dok je neriješeno ostalo 555.

SDT je prošle godine donio naredbu o sprovođenju istrage u 29 krivičnih predmeta, od kojih 11 za krivična djela organizovanog kriminala, 13 za visoku korupciju i četiri za pranje novca.

"U odnosu na 2016. godinu broj pokrenutih istraga veći je za 61 odsto, a u odnosu na 2015. za 222 odsto“, kazao je Katnić.

Prema njegovim riječima, SDT je podiglo optužnicu u 22 predmeta od čega sedam za organizovani kriminal, pet za visoku korupciju, po jedan za ratni zločin, pranje novca i pokušaj terorizam, tri za visoku korupcija, dva za djela protiv izvornih prava.

Katnić je dodao da je SDT prošle godine u radu imao 24 predmeta iz ranijeg perioda i to 16 optuženja, od čega četiri za organizovani kriminal i 12 za visoku korupciju. On je podsjetio da je u slušaju pokušaja terorizma devet osoba doborovoljno potpisalo sporazum o priznanju krivice.

"Petnaest organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore i okruženju je procesuirano pred crnogorskim pravosuđem“, saopštio je Katnić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milan Knežević, rekao je da je Tužilaštvo protiv DF i pozvao ih da uhapsi Mila Đukanovića, Igora Lukšića i Svetozara Marovića.

On je pitao Stankovića da li će uhapsiti Đukanovića, Lukšića i Marovića jer su, kako je kazao, prema tvrdnjama bivšeg poslanika DPS Đorđije Pinjatić znali da je od jednog ruskog finansijera uzeto 300 hiljada eura za nezakonito finansiranje političke kampanje vldajuće partije.

"Da li ćete zatražiti skidanje imuniteta Đukanovića, kao što ste tražili za mene Medojevića i Mandića“, rekao je Knežević.

Predsjednik Skupštinskog Odbora za politički sistem pravosuđe i upravu, Željko Aprcović, kazao je da se pooštravanjem kaznene politike može postići svrha kažnjavanja.

"Svi oni koji bi eventualno počinili neko krivično djelo, jačom kaznenom politikom došli bi u situaciju da promišljeno odustanu”, smatra Aprcović.

Poslanik DF, Predrag Bulatović, kazao je da Katnić nije odgovarao na pitanja Fronta i da je "bježao od polemike" sa tim političkim savezom.

Katnić je odgovorio da nigdje ne postoji mogućnost da tužilac odgovara za rad osobama protiv kojih je podnio optužnicu. Dodaje da će na svaka vrata pravda zakucati.

Mina/Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.