Merkel: EU će povećati finansijsku podršku kako bi spriječili ilegalne migracije
Foto:AA, Angela Merkel

Brisel

Merkel: EU će povećati finansijsku podršku kako bi spriječili ilegalne migracije

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da su na samitu u Briselu odlučili da Turskoj pošalju drugi paket od 3 milijarde eura koji su ranije obećali u okviru sporazuma o migrantima.

U obraćanju na konferenciji za medije nakon samita Evropskog vijeća, Merkel je istakla da EU želi nastaviti s sprovođenjem sporazuma koji su postigli s Turskom, prenosi Anadolija.

"Šaljemo još 3 milijarde eura za izbjeglice, a Turska u tom smislu radi izvanredan posao", rekla je Merkel.

Dodala je i kako su zemlje EU-a na samitu u Briselu postigle kompromis u vezi s migrantskim pitanjem, napominjući kako je to važan korak ako se imaju u vidu razilaženja nekih zemalja članica po tom pitanju.

"Pitanje migracija nije važan test samo za neke zemlje, nego za cijelu Evropu", kazala je Merkel.

Istakla je da će EU povećati finansijsku podršku kako bi spriječili ilegalne migracije, naglasivši da ima još mnogo posla kako bi uspostavili zajednički migrantski sistem.

Podsjetimo, lideri Evropske unije (EU) usvojili su zajedničku deklaraciju nakon Samita lidera održanog u Briselu, a kojom su obuhvaćene odluke vezano za migracije, Rusiju, sigurnosti i trgovinu.

Nakon što sinoć, zbog blokade Italije, nije postignut dogovor u određenim temama, lideri EU-a su nakon napornih pregovora i rasprava uspjeli usvojiti zajedničku deklaraciju.

Izbjeglička kriza bila je jedna od glavnih tema ovog samita, a u zajedničkoj deklaraciji se ističe kako je dolazak ilegalnih migranata u EU smanjen za 95 posto. Naglašeno je kako se primjećuje povećan broj migranata na ruti istočnog i zapadnog dijela Sredozemnog mora. 

Istaknuto je takođe kako će biti nastavljeno pružanje podrške zemljama poput Italije, koje su prve zemlje na koje migranti zakorače pri ulasku u EU. Dogovoreno je da se, u saradnji s trećim zemljama, detaljno razgovara o ideji formiranja "regionalnih evakuacionih centara" za migrante koji su spašeni na moru. U deklaraciji je, isto tako, naglašeno kako sve zemlje trebaju preuzeti odgovornost za migrante koji su spašeni na teritoriji Unije.

Dogovoreno je i da se Turskoj proslijedi drugi dio financijske podrške za izbjeglice zbrinute u ovoj zemlji, u vrijednosti od tri milijarde eura. Osim toga, Fondu za Afriku pri EU biće odobrena podrška od 500 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.