Od ostvarene neto dobiti, za dividendu opredijeli bruto 600.000 eura
Vesna Maraš i Veselin Vukotić

Izvještaj o poslovanju za 2017. godinu.

Od ostvarene neto dobiti, za dividendu opredijeli bruto 600.000 eura

Skupština akcionara „13 Jul - Plantaže“ je na sedamnaestoj redovnoj godišnjoj sjednici donijela Odluku o usvajanju finansijskih iskaza sa Izvještajem o poslovanju za 2017. godinu.

Finansijski izvještaj za 2017. godinu je pokazao ostvarenu dobit u iznosu 2,4 miliona € za gotovo 5% veći od ostvarenog u prošloj godini. Skupština je donijela Odluku da se od ostvarene neto dobiti, za dividendu opredijeli bruto 600.000 eura, a preostali dio se opredjeljuje kao neraspoređena dobit, saopštila je PRiSMA-korporativne komunikacije, ovlaštena agencija za odnose sa javnošću kompanije „13. Jul Plantaže”.

Kako se navodi, prema finansijskom izvještaju u 2017. godini Kompanija je proizvela preko 14 miliona kg vinskog grožđa, preko 2 miliona kg stonog grožđa, preko milon kg breskve, 66 tona ribe i riblje mlađi i 15.500.000 jedinica gotovih proizvoda - vina i rakija.  

Prezentujući rezultate poslovanja u 2017. godini izvršna direktorica Kompanije Verica Maraš je kazala da ostvareni prihodi za 2017. godinu iznose 30,5 miliona €, i veći su u odnosu na prošlu godinu za 5%.

“Prihodi na domaćem tržištu u iznosu od 15,9 miliona € veći su za 16% u odnosu na prethodnu godinu", kazala je Maraš.

Istakli su da su prihodi od prodaje na inostranom tržištu u iznosu od 14,6 miliona € manji za 4% (što je izazvao zastoj izvoza proizvoda Plantaža u Rusiju i finansijska kriza u okviru Agrokor grupe). Ostvareni ukupni rashodi za 2017. iznose 30,2 miliona € i veći su u odnosu na prošlu godinu za 4%.

Osnovni razlog povećanja rashoda, kako navode, uslovila je veća proizvodnja flaširanih proizvoda od planirane (nabavka nove linije za flaširanje i potreba flaširanja litarskog programa za prvo polugođe 2018.godine). Planirane investicije za 2017. godinu iznosile su 9,3 miliona €., od čega je ugovoreno 7.194.354 €, za što su obezbjeđena sredstva iz investicionih kredita.

I u ovoj godini kompanija je vodila posebnu brigu o zaposlenima, unapređenju uslova rada – zaštiti na radu, permanentnoj edukaciji zaposlenih, socijalnoj politici, jednom rječju kvalitetu života zaposlenih. Kompanija ima 658 stalno zaposlenih radnika.

"Prosječna neto zarada za stalno zaposlenog radnika u ovog godini iznosi 649,73€ i na nivou je prošle godine. Sa sezonskom radnom snagom, prosječan broj zaposlenih mjesečno iznosi 1.100 radnika", zaključuje Maraš.

Skupština je donijela i Odluku o izboru i imenovanju revizora za 2018. godinu, po kojoj je za revizora  izabrana revizorska kuća „BDO“ DOO Podgorica.

Istaknuto je da je usvojena i Odluka o izboru sedmočlanog Odbora direktora. U  Odbor direktora su izabrani: Veselin Vukotić (Rektor na Univerzitetu Donja Gorica, IRF), Božo Mihailović (redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, IRF), Dušan Perović (Direktor PIO Fonda Crne Gore), Đorđije Rajković (dugogodišnji izvršni direktor Kompanije „13. Jul Plantaže” u penziji), Anica Hajduković (tehnolog, direktor marketinga Plantaža u penziji), Sead Šahman (predstavnik Zavoda za zapošljavanje) i Radule Raonić (Izvršni direktor za Komercijalne poslove Societe Generale Banke Montenegro).

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.