Novljani i Kinezi potpisali sporazum o prijateljstvu i saradnji:Novi put među ljudima i kulturama
„Jesmo mi daleko, ali naša srca mogu biti blizu“

„Jesmo mi daleko, ali naša srca mogu biti blizu“

Novljani i Kinezi potpisali sporazum o prijateljstvu i saradnji:Novi put među ljudima i kulturama

Predsjednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić i gradonačelnik kineskog grada Hđina Đianši Đao potpisali su Sporazum o prijateljstvu i saradnji na ceremoniji u Vili Galeb (Titova vila).

„Potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu i saradnji Herceg Novog i Hđina važan je korak ne samo za naše gradove, već uopšte učvršćivanje odnosa dvije zemlje i približavanje dvije kulture. Na ovaj način njegujemo i snažimo tradicionalno prijateljske i dobre odnose Crne Gore i Kine“, istakao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

On je dodao da je u trenutku kada su politički, ekonomski i kulturni odnosi dvije zemlje veoma intenzivni povezivanje na lokalnom nivou pravi korak.

„Opština Herceg Novi će dati puni doprinos saradnji sa Hđinom, u svakom smislu. Kao lokalna uprava svjesni smo da je prekogranična saradnja snažan implus razvoju grada, a otvorenost i razmjena ideja i iskustava su principi kojih se držimo kao osnova demokratskog, savremenog načina upravljanja. Ovo potvrđuju naša prijateljstva sa brojnim gradovima u Evropi, a sada i van granica Starog kontinenta. Danas, sklapanjem prijateljstva sa Hđinom mi gradimo jedan novi put među ljudima i kulturama, koji ćemo ubuduće nastaviti da proširujemo“, poručio je Katić.

Gradončelnik Hđina Đianši Đao kazao je da je saradnja sa Herceg Novim moguća na više polja, prevashodno u oblasti zdravstvenog turizma.

“Prije 1400 godina u Kini je živio veoma poznat pisac, koji je zapisao „Jesmo mi daleko, ali naša srca mogu biti blizu“. Pozivam vas da opet sa vašim saradnicima dođete u posjetu Hđinu”, rekao je gradonačelnik Đao.

Pomenuši da su obišli Kanli kulu, Muzej i klub Jadran koji je nosilac brojnih pehara, kao i Institut „Dr Simo Milošević“ on je zaključio da vidi dosta prostora za saradnju.

Kineska delegacija je gradu uručila poklon, na papirusu ispisane poruke stare, tradicionalne kineske pjesme u kojoj stihovima veličaju prijateljstvo i saradnja uz želju da bude dugovječno. U ime Herceg Novog Predsjednik je gradu Hđinu poklonio tradicionalni crnogorski instrument – gusle i knjigu profesora Lazara Seferovića „22 sage o kulturnom blagu Herceg Novog“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.