Od 1.jula primjena novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima
Foto: Ilustracija

Nova zakonska rješenja

Od 1.jula primjena novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima

Primjena novog Zakona o državnim službenicima i namještenicima počinje 1. jula, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Kako se dodaje, novim zakonskim rješenjima je dodatno unaprijeđen normativni okvir za službenički sistem, stvoreni uslovi za kvalitetnije upravljanje ljudskim resursima u smislu zapošljavanja i napredovanja po sistemu zasluga, te jačanje profesionalizma, odgovornosti, otvorenosti i efikasnosti, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. 

"Takođe, novim zakonskim rješenjima uvodi se niz novina u oblasti zapošljavanja, skraćuju se i pojednostavljuju procedure zapošljavanja, te unapređuju interne procedure transfera kadrova između i unutar državne uprave, unapređuje sistem nagrađivanja, a poseban naglasak je stavljen na profesionalizaciji najviših rukovodećih pozicija", saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Neke od najznačajnijih novina su uvođenje starješine organa uprave kao posebne kategorije i izmjena  uslova za vršenje poslova u svim kategorijama, uvođenje tzv. kompentencija po ugledu na pozitivne evropske prakse.

Takođe, umjesto internog oglasa unutar državnog organa i internog oglasa između državnih organa, novi zakon sada poznaje samo interni oglas, što će doprinijeti jačoj konkurentnosti pri zapošljavanju i većoj mobilnosti zaposlenih.

Na ovaj način, kako je navedeno, skraćena je i procedura zapošljavanja, pa će za popunu radnog mjesta biti potrebno manje vremena.

Postupak selekcije za rad u državnim organima obuhvataće provjeru znanja, vještina, sposobnosti i kompetencija, u zavisnosti od kategorije, što za rezultat treba da ima izbor najkompetentnijih kadrova.

"U tom smislu, značajna novina je i da će odluku o izboru u ministarstvima donositi  lice iz kategorije visoki rukovodni kadar (npr. generalni direktori) u kojoj se vrši popuna radnog mjesta, na koji način se obezbjeđuje veća profesionalizacija i povećanje efikasnosti aparata državne uprave.

Nova zakonska rješenja donose i pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova kandidatima koji apliciraju za rad u državnim organima, jer će uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti dostavljati samo izabrani kandidat", saopšteno je iz MJU.

Provjeru sposobnosti kandidata ubuduće će vršiti Komisija u izmijenjenom sastavu, koju pored predstavnika Uprave za kadrove, čine predstavnik državnog organa koji, po pravilu, mora biti rukovodilac organizacione jedinice u kojoj se vrši popunjavanje radnog mjesta i stručno lice iz odgovarajuće oblasti rada.

Posebna novina je uspostavljanje adekvatnog sistema nagrađivanja i napredovanja u službi koji će biti povezan sa sistemom za ocjenjivanje.

Takođe, državni službenici će se ocjenjivati u skladu sa izmijenjenim kriterijumima, a dodatno je ojačana odgovornost službenika za povrede službene dužnosti, kao i razlozi za prestanak radnog odnosa po sili zakona.

U cilju ostvarenja jedinstvene prakse i veće profesionalnosti po pitanju odlučivanja o pravima i obavezama državnih službenika i namještenika, Komisija za žalbe i Disciplinska komisija biće profesionalna tijela.

Iz MJU kažu da su ova nova zakonska rješenja dobila pozitivne ocjene u Izvještaju o Napretku Evropske komisije, koja je dala punu podršku novim zakonskim rješenjima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.